tiistai 31. maaliskuuta 2015

Kauheimmat asiat tehdään hyvin aikein

Törmäsin Kiusatun Vastaiskun kautta tämmöiseen tekstiin. Kirjoittajan 14-vuotias poika joutui syyskuussa 2014 pahoinpidellyksi Helsingissä (kyse oli niistä jengien pahoinpitelyaalloista, joista kirjoitin ainakin kertaalleen tuolloin itsekin). Kirjoittaja on surullinen poikansa ja muiden uhrien puolesta, mutta haluaa ymmärtää myös tekijöitä.

Tom Packalenin purkaus pahentaa ongelmaa ellei itse asiassa ole koko ongelman ydin. Vaikka kansanedustajan lause: "Maahanmuuttajajengi pahoinpidellyt -- kantasuomalaisia lapsia --" osuikin oman poikani kohdalle hirvittävin seurauksin, olen sitä mieltä, että Packalenin lauseet vain ruokkivat näiden nuorten pahaa oloa. Rasistinen ja eriarvoisuuteen pyrkivä politiikka ruokkii ongelmaa ja aiheuttaa lisää väkivaltaa. Uhrin isänä pahimmalta tuntuvatkin nämä iljettävät kannanotot, joissa meidän kärsimyksemme on otettu poliittisten irtopisteiden kalasteluun.

Itse en hyväksy väkivaltaa. En silti syytä tekijääkään tuosta järjettömästä teosta. Uskon, että hän on omassa elämässään kohdannut vihaa, riittämättömyyttä ja pahaa oloa. Toivon, että hän pääsee riittävällä tasolla hoitoon. Tekijän tapa kohdata ongelmia ei tietenkään sovi yhteiskuntaamme. En halua hänen jatkavan vahingollista käytöstään enkä missään nimessä kaipaa yhtään lisäuhria tälle järjettömälle toiminnalle. Siksi haluaisin, että sosiaali- ja poliisiviranomaisille annetaan työrauha. 

Poliitikkojen tulee antaa näille viranomaisille resusseja ja mahdollisuus tehdä työnsä. Jos Packalén ei siihen pysty, toivon että kansanedustuslaitoksemme loput 199 kansanedustajaa ymmärtävät antaa resursseja niille, jotka tekevät asian parissa työtään. Syyttelyn ja osoittelun sijaan on tärkeää arvostaa viranomaisten ja kansalaisjärjestöjen työtä ja antaa heidän hoitaa asiaa.

Kyse ei ollut kouluväkivallasta, mutta nuorten tekemästä nuoreen kohdistuneesta väkivallasta kuitenkin. Ja kirjoitus tuli ilmeisesti tahattomasti paljastaneeksi, mikä on kenties kaikista eniten vialla tällaiseen väkivaltaan puuttumisessa.

Kirjoittaja on huolissaan rikollisen hyvinvoinnista. "Uskon että hän on omassa elämässään kohdannut vihaa, riittämättömyyttä ja pahaa oloa." Hyvin mahdollista. Hyvin mahdollista on myös, että hän on yksinkertaisesti empatiakyvytön kusipää. Sellaisia ihmisiä on ihan aikuisten oikeasti olemassa. Totta kai rikosten taustalla ovat usein tuollaiset asiat, mutta se ei tee väkivallasta yhtään sen hyväksytympää. Ihmisillä on outo tarve keksiä pahoille asioille yleispäteviä selityksiä. Mystistä "yhteiskuntaa" syytetään aika paljosta. Yhteiskunta potki tätä ihmistä päähän, sen takia hän ampui ihmisiä. Mutta ketkä yhteiskunnan muodostavat? Me.

Sitten tämä: "olen sitä mieltä, että Packalenin lauseet vain ruokkivat näiden nuorten pahaa oloa. Rasistinen ja eriarvoisuuteen pyrkivä politiikka ruokkii ongelmaa ja aiheuttaa lisää väkivaltaa." Olen huomannut, että tietyt sanat ovat julkisessa keskustelussa jonkinlaisia taikasanoja, joita käyttämällä tehdään kaikki vastapuolen argumentit tyhjiksi, vaikka ne olisivat omia parempia. "Rasismi" on yksi tällaisista asioista. Minua kiinnostaisi oikeasti tietää, mitä kirjoittaja tarkoittaa tuolla "Rasistisella ja eriarvoisuuteen pyrkivällä politiikalla". Jokainen maahanmuutto"keskustelua" seuraava huomaa, että yleinen poliittinen suuntaus on nimenomaan se, että kaikenlainen maahanmuuttajia tai tiettyjä ryhmiä kohtaan osoitettu kritiikki on aina rasismia ja tuomittavaa. Oli se kritiikki kuinka perusteltua tahansa.

Maahanmuuttajien (erityisesti muslimien) rikostilastot ovat todella järkyttäviä - tämä on fakta. Jostain kumman syystä tämä halutaan silti väkisin joko kieltää kokonaan tai selittää jonkun mystisen "rasistisen politiikan" syyksi.

Miten tämä liittyy koulukiusaamiseen? Hyvinkin tiiviisti - juuri tuollainen hyssyttelemisen ja kaiken parhain päin väkisin selittämisen kulttuuri antaa koulukiusaajille ja muille väkivaltarikollisille vapaat kädet. Ymmärretään, ymmärretään ja ymmärretään vielä vähän lisää sitä kiusaajaa. Sillä on kyllä ihan normaalit kotiolot, ihan normaali lapsi eikä mitään ongelmia näytä olevan, mutta koska se harrastaa jatkuvaa väkivaltaa tuota toista oppilasta kohtaan, niin varmaan sillä on pakko joku ongelma olla. Ymmärretäänpä häntä ja autetaanpa häntä ongelmassaan, jota ei kyllä näytä olevankaan. Mutta kuka ymmärtäisi sitä kiusattua?

Tällä yliymmärtämisellä on yleensä ihan hyvä tarkoitus - halutaan uskoa, että väkivaltarikollinenkin on pohjimmiltaan hyvä ihminen ja että hänen toimintansa johtuu hänen omasta pahasta olostaan. Voihan se niin ollakin, mutta yleensä ei. Yliymmärtäminen on todella vahingollista paitsi uhrien - kun väkivaltarikollinen huomaa ettei häntä yritetäkään laittaa kuriin tai rangaista, hän toteaa ettei kukaan voi hänelle mitään ja hän voi siis jatkaa terroriaan kaikessa rauhassa - myös rikollisen itsensä kannalta - väkivaltarikollisen tulevaisuus kun ei yleensä ole kovin mukava.

Toisinaan on oikeasti parempi olla kova ja armoton mutta oikeudenmukainen, kuin olla mukava ja ymmärtävä. Loppupeleissä kaikkien kannalta parempi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentteja voi jättää anonyymisti ja rekisteröitymättä. En tarkasta kommentteja etukäteen, mutta poistan asiattomat kommentit. Eri mieltä oleminen ei kuitenkaan ole asiatonta.