perjantai 19. joulukuuta 2014

Paras asia peruskoulussa

Oma joululomani alkoi tänään, puoli vuotta lukiota siis takana. Peruskouluun verrattuna lukio tuntuu lähinnä aurinkolomalta useamman Siperiassa vietetyn vuoden jälkeen, ja ensimmäistä kertaa yhdeksään vuoteen huomasin etten edes odottanut lomaa, en edes huomannut sen lähestyvän. Hoksasinpa vain maanantaina että oho, viimeinen viikko koulua tälle vuodelle. Kotiin jokunen aika sitten tultuani aloin kuitenkin ajatella, miksi minä odotin sitä lomaa - oli se sitten syysloma, joululoma, hiihtoloma tai kesäloma, niin kiihkeästi. Siis kiihkeämmin kuin muut - eihän kukaan koulussa nyt viihtynyt. Nyt onkin hyvä hetki kirjoittaa eräästä niistä asioista, joissa suomalainen koulujärjestelmä ihan oikeasti on edistyksellinen. Tuo asia on pitkät loma-ajat.

Vaikka kesälomaa onkin pelottavasti pikkuhiljaa pienennetty, se on edelleen Suomessa kansainvälisesti vertailtuna todella pitkä. Suurimmassa osassa Euroopan maita kesäloman pituus on noin kuusi viikkoa, Suomessa se on reippaasti yli kaksi kuukautta. Lomia ajatellaan tyypillisesti käytännön tasolla vain lasten ja nuorten vapaa-aikana, teoriatasolla ne ovat vain päiviä ja viikkoja. Mutta juuri kukaan ei tietääkseni ole julkisuudessa ajatellut asiaa siltä kantilta, että rankan kouluväkivallan kohteena olevalle lapselle ja nuorelle pitkät loma-ajat voivat olla korvaamattomia. Nimittäin mielenterveyden kannalta. 

Jatkuvan ja systeemattisen kouluväkivallan kohteeksi joutuvalle, eli lyhyemmin koulukiusatulle, elämä koulussa on jatkuvaa selviytymistaistelua. Selviytymistaistelua monikymmenkertaista ylivoimaa vastaan, eikä koulukiusaajien puna-armeija myöskään välttämättä pitäydy maataisteluissa vaan pommittaa uhriaan myös vapaa-ajalla tämän kotirintamalla. Koulukiusatulle loma ei merkitse vain koulutyön loppumista tietyksi ajaksi, vaan se merkitsee jonkun ajan pituista välirauhaa, lepohetkeä taukoamattomasta taistelusta.

Näissä merkeissä tahdon toivottaa kaikille lukijoille hyvää joulunaikaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentteja voi jättää anonyymisti ja rekisteröitymättä. En tarkasta kommentteja etukäteen, mutta poistan asiattomat kommentit. Eri mieltä oleminen ei kuitenkaan ole asiatonta.