sunnuntai 10. elokuuta 2014

Kun opettaja on pihalla

Opettajilla on virkansa puolesta velvollisuus puuttua kiusaamiseen. Koulukiusaamisen vastaiset ohjelmat ja projektit korostavat opettajan vastuuta - ja oppilaita kehotetaan aina kertomaan opettajalle tai muulle aikuiselle kiusatuksi joutuessaan. Mutta mitä sitten pitäisi tehdä jos opettaja ei pystykään puuttumaan? 

Aina ei ole kysymys siitä ettei opettaja tahtoisi puuttua kiusaamiseen. Usein on kysymys siitä ettei hän tiedä sen olemassaolosta - etenkin henkinen väkivalta voi todellakin olla ulkopuoliselle lähes mahdotonta havaita, etenkin jos ikäeroa on pari- kolmekymmentä vuotta ja liikutaan aivan eri aaltopituuksilla. Ja usein on myös kysymys siitä ettei opettaja kertakaikkiaan pysty tekemään kiusaamiselle mitään. Se ei välttämättä johdu siitä että opettaja olisi kyvytön tai haluton puuttumaan - opettajilla ei kerta kaikkiaan ole valtuuksia tehdä juuri mitään. Hyvä jos jälki-istuntoon saa jättää.Tietääkseni (voin olla väärässä) länsinaapurissamme on sellainen laki, että häirikkö-oppilas (jollainen koulukiusaaja on) voidaan siirtää toiseen kouluun vaikka vastoin vanhempien tahtoa. Tällainen asetus parantaisi merkittävästi myös kotimaamme kykyä puuttua kouluväkivaltaan - siis jos tällainen asetus olisi ja sitä myös sovellettaisiin käytäntöön.

Opettajat yliarvioidaan usein. Tuntuu että kuvitellaan heidän olevan joitain superihmisiä jotka voivat vain päättää että nyt se kiusaaminen loppuu - etenkin KiVa Koulu edustaa tällaista ajattelua. Ikävä kyllä oppilaat eivät useinkaan kunnioita opettajaa pätkän vertaa, eikä hänellä ole myöskään minkäänlaista valtaa oppilaisiin - ei henkisesti (kunnioitus jota ei ole) eikä virallisesti (valtuudet joita ei ole). Jälki-istunnoilla ei yleensä ole mitään vaikutusta - ja jos oppilas ei kunnioita opettajaa, ne puhuttelut ovat lähinnä vitsi.

Minkälaisen viestin kiusatulle oppilaalle antaa se, että sama opettaja, joka päivänavauksessa paasaa kiusaamiseen puuttumisen tärkeydestä ja kehottaa kertomaan aina aikuisille, on täysin kykenemätön auttamaan kiusattua tai puuttumaan väkivaltaan kun sellaista tulee todella ilmi. Herättää varmasti todella paljon luottamusta. Sitten mietitään, että miksi kiusatut eivät kerro aikuisille kiusaamisesta.

2 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajatukset kaikkivoipaisista opettajista todellakin pitäisi heittää pois. Monilla vain on vieläkin se harhakuva että opettajilla olisi jotakin auktoriteettiä oppilaisiin. Nimenomaan harhakuva.

      Poista

Kommentteja voi jättää anonyymisti ja rekisteröitymättä. En tarkasta kommentteja etukäteen, mutta poistan asiattomat kommentit. Eri mieltä oleminen ei kuitenkaan ole asiatonta.