tiistai 15. heinäkuuta 2014

Tukioppilas kiusaajana

Tukioppilastoiminta tarkoittaa yksinkertaistettuna sitä, että koulussa on joukko tiettyjä oppilaita, jotka koulutetaan "tukioppilaiksi", joiden tehtävänä on mm. ennaltaehkäistä kiusaamista, tarjota vertaistukea oppilaille ja tutustuttaa uusia oppilaita kouluun. Enemmän tietoa toiminnasta saa tuolta linkin takaa (Mannerheimin Lastensuojeluliiton sivut). Tukioppilastoiminnan idea on hieno, enkä todellakaan ole sitä vastaan sinänsä, mutta siinä on (tai oikeammin sanottuna se aiheuttaa) erään suuren ongelman lisää koulukiusaamiseen puuttumisen loputtomien ongelmien joukkoon. Lainaus noilta sivuilta (kohta "Tukioppilastoiminnan esittely"):

Tukioppilaaksi sopiva nuori… 
 
• on empaattinen ja kiinnostunut muista ihmisistä 
• ymmärtää ihmisten yhdenvertaisuuden 
• on oma itsensä 
• on vuorovaikutustaitoinen tai haluaa kehittyä siinä 
• on aktiivinen toimija ja innostaa muitakin mukaan 
• on kiinnostunut koulun ilmapiirin kehittämisestä 
• asettaa tukioppilastoiminnalle realistisia odotuksia

Kauniita sanoja, mutta kuinka moni tukioppilas todella on tuollainen? Aikuisille tuntuu olevan usein vaikea käsittää, että koulukiusaajat voivat olla (tai oikeastaan hyvin usein ovatkin, eivät aina mutta usein) aikuisten silmissä täysin kunnollisia, mukavia ja reippaita nuoria. Kiusattu taas nähdään usein ongelmanuorena, eikä häntä usein edes käsitetä kiusatuksi. Kun kiusaajat ovat suosittuja ja päällepäin täysin kunnollisia, on heidän helppo manipuloida opettajakin uskomaan, että kiusattu on itse asiassa se kiusaaja. Omalla yläasteellani (peruskouluni päättyi siis toukokuussa) tukioppilaiden joukossa oli paljon sellaisia tyyppejä, jotka eivät kyllä noihin yllälueteltuihin kriteereihin sovi. Kiusaaja tukioppilaana varmastikin auttaa paljon kiusaamisen ehkäisyssä. 

Koulujen aikuiset tuppaavat olemaan liian hyväuskoisia nuorten suhteen. KiVa Koulut ja tukioppilastoiminnat sun muut ovat toki hienoja ideoita ja kauniita sanoja paperilla, mutta ei jakseta miettiä, mitä niillä oikeasti saadaan aikaan. On niin helppoa piiloutua sen "meillä on tukioppilastoimintaa ja KiVa Koulu"-mainoslauseen taakse kuin toden teolla yrittää kitkeä koulusta siellä esiintyvää väkivaltaa.

Ja pyydän huomaamaan, etten todellakaan väitä kaikkia tukioppilaita kiusaajiksi. Osa, tai suurin osa heistä on varmasti täysin mukavia ja hyväntahtoisia. Mutta sellaisia ne kiusaajatkin tuppaavat päällepäin olemaan.


8 kommenttia:

 1. Vain päättelemällä keskumääräisen osuuden 8-9 luokkalaisia, jotka täyttävät nuo kriteerit, voi huomata, että suuri osa tukioppilaista, ei sinne kuulu ollenkaan. Tuo kohta "on oma itsensä" suorastaan huvitti, koska olemalla oma itsensä, tuppaa saamaan sellaista sontaa niskaansa, että suurin osa menee mieluummin massan mukana. Harvempi riskeeraa omaa suosiotaan, jonkun puolustamiseksi. Koulun on kuitenkin helppo mennä sen " ei meillä kiusata, koska KiVa-koulu, ja tukioppilat" lauseen taakse, ja kiusaaja vaikuttaa viattomalta, koska "eihän tukioppilas kiusaa". Kiusaajista kuitenkin suuri osa on, valitettavasti, ulkoa päin täysin kunnollisia oppilaita, joita helposti tukioppilaiksi päätyykin.
  -Melissa, jota blogger ei halua päästää sisään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vastailen vähän myöhässä, mutta: tuo "omana itsenään oleminen" on kanssa eräs vaiettu ongelma. Että omana itsenään pärjää aina? Totta kai pärjää, jos sattuu olemaan omana itsenään sellainen kuin muut nuoret haluavat. Jos ei ole omana itsenään sellainen, tilanne onkin huonompi...

   Poista
 2. http://yle.fi/uutiset/oaj_tuhannet_opettajat_jaaneet_pois_toista_kiusaamisen_tai_vakivallan_takia/7201310?ref=leiki-uu

  eipä taida koulu olla työyhteisönäkään sieltä parhaasta päästä joten ei ihme että lasten ongelmat tuntuvat jäävän jalkoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo opettajien kiusaaminen on myöskin aika mielenkiintoinen juttu (huonossa mielessä). Tähän liittyy se ongelma nimeltä opettajien olemattomat valtuudet. Ja olet oikeassa, enpä haluaisi olla peruskoulun opettaja ainakaan nykypäivinä.

   Poista
 3. Olen tukioppilas, mutta vain siksi, että voisin ryhmäyttää ja leikittää pienempiä. Yleensä tukaritoimintaan otetaan kaikki halukkaat ilman erillistä "pääsykoetta". Olen törmännyt valitettavan usein tukarien kokouksissa kiusaajiin sekä eriävien mielipiteiden jyräämiseen. Ja kaiken huippuna kiusaamista keskenään eli tukari kiusaa toista tukaria. Eriävät mielipiteet=roskaa ja puheenjohtajan mielipide on aina se oikea ja puheenjohtajan kanssa ei saa olla erimieltä tai jyrätään ja jätetään hommien ulkopuolelle

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja puheenjohtaja-suosittu-kiusaaja. Yleensäkään erimieltä ei saa olla missään, ja "ole oma itsesi, on lähinnä surkea vitsi. Tässähän herää luottamus.
   -Melissa, jota blogger ei vieläkään päästä sisään.

   Poista
  2. On hyvä että on Annin kaltaisia tukioppilaita, jotka ovat siellä oikealla asialla. On jotakin vastapainoa noille puheenjohtaja-suosittu-kiusaajille.

   Poista
 4. 90-luvun lopulla näin omaa tukariani pari kertaa, pelasi korttia luokan poikien kanssa ja tuskin edes vilkaisi meitä tyttöjä tai kysyi mitään. Myöhemmin yksi poika luokaltani oli tukari, hän oli kiusaajieni paras kaveri ja aina mukana nauramassa. Hän tuli yhtenä välituntina ilmoittamaan minulle että tukarit keskustelivat "minun ongelmastani" ymmärsin sen tarkoittavan sitä että minä OLIN ongelma heille. Minulta eivät juuri tulleet kysymään mitään. Ajattelivat vain kertoa minulle siitä kiusaajani kautta. Hyvin ajattelevaista heiltä.
  Yksi tyttö joskus tuli sanomaan "Sinun vain pitäisi mennä muiden luo että saat kavereita." Sanoin vähän sarkastisesti "Ok, alat sitten kaverikseni vai?" Hän otti minut tosissaan ja vähän pelästyneesti sanoi: "ööh...minulla on oikeastaan jo paljon kavereita jo...."

  VastaaPoista

Kommentteja voi jättää anonyymisti ja rekisteröitymättä. En tarkasta kommentteja etukäteen, mutta poistan asiattomat kommentit. Eri mieltä oleminen ei kuitenkaan ole asiatonta.