torstai 12. kesäkuuta 2014

Koulukiusaajasta vaimonhakkaajaksi ja siitä massamurhaajaksi?

Olen jo jonkin aikaa miettinyt, että Suomessa (tai no, oikeastaan aika monessa muussakin maassa) pidetään rikollisista parempaa huolta kuin lainkuuliaisista kansalaisista. Ajatelkaa oikeasti, minkälaisia "tuomioita" pahoistakin väkivaltarikoksista saa! Lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä selviää ehdollisella! Murhasta selviää muutamalla vuodella (murhan avustamisesta parilla vuodella, jonka jälkeen saa vielä pari satasta korvauksia kun istui muutaman päivän liikaa - tämähän on ihan tosielämän esimerkki, tietänette mistä tapauksesta puhun). En tiedä saako pahoinpitelystä käytännöllisesti katsoen mitään. 

Ja minusta tuntuu, että tällainen alkaa jo koulussa. Koulukiusaajaa pitää ymmärtää kun sillä on kai niin vaikeaa. Tai no, onhan se luokan suosituin tyyppi ja valtava määrä ystäviä, kutakuinkin kaikki mahtavasti mutta varmaan sillä silti jotain on hätänä. Entäpä se kiusattu? No, tuskinpa siitä tarvitsee välittää. Kyllä KiVa Koulu hoitaa. Ja jos KiVa Koulu ei saa kiusaamista loppumaan, niin varmaan sitten vika onkin kiusatun päässä ja sen voi lähettää terapiaan tai jotain...tai ehkei sitäkään, antaa vain olla ja katsotaan. Loppuuhan se koulu muutaman vuoden sisään. Jos sille nyt jää jotain traumoja tästä niin varmaan se tekee itsarin kaikessa hiljaisuudessa. Tai masentuu neljän seinän sisään. Ei ainakaan aiheuta harmia.  

En usko että koulun aikuiset - opettajat, rehtorit, kuraattorit, nuorisopsykologit ja mitä näitä nyt on, oikeasti ajattelisivat noin. Mutta tuollaisen kuvan he toiminnallaan antavat lapsille! Minulla on asiasta ikävä kyllä kokemustakin (joo, linkitän taas omaan tekstiini, mutta en jaksaisi copypastettaa koko tuota romaania tähän tekstiin)

Kuten olen jo useasti aiemminkin kirjoittanut, kouluilla ei ole oikeasti juuri minkään sortin keinoja laittaa kiusaajia kuriin. KiVa Koulu on KiVan kuuloinen ohjelma, joka lupaa tuloksia ja joidenkin tutkimuksien mukaan (täytyy sanoa että suhtaudun noihin tutkimuksiin erittäin kriittisesti) myös tuottaa niitä jossain määrin. Veikkaan että KiVa Koulu saattaa toimiakin jossain ekaluokkalaisten välisissä alkavissa kiusaamisjutuissa (arvelen että nuo KiVa Koulun tutkimuksissa todetut myönteiset vaikutukset koostuvat varsin suurilta osin juuri tuollaisista tapauksista) mutta johonkin vuosia kestäneeseen terroriin KiVa Koulun vaikutusmahdollisuudet ovat olemattomat. Se ei oikeasti anna juuri mitään oikeita välineitä tahi keinoja laittaa kiusaajia - siis väkivaltarikokseen syyllistyneitä - kuriin. 

Mistä pääsenkin (ehkä pienoisen aasinsillan kautta) tuohon otsikon sisältöön. Miettikääpä, arvon fiksut aikuiset, oikeasti, millaisen viestin tuollainen lähettää paitsi kiusatulle, myös sille kiusaajalle? Kun lapsi oppii jo ala-asteella, että hän voi tehdä mitä huvittaa, pilata toisen ihmisen elämän vaikka, ilman mitään seurauksia, mitä se tekee hänelle? Kun vaahtosammuttimen kokoisesta asti on tottunut siihen, että hänellä on kaikki oikeudet eikä mitään vastuuta, eväät ovat hyvät rikolliselle uralle, ihan oikeasti. Ja tuolle koulukiusaajasta vaimonhakkaajaksi-väitteelle löytyy myös jonkinsortin todisteita. En nyt tiedä kuinka luotettava tuo tutkimus on, mutta ainakin minun järkeeni se kyllä käy.

Peruskoulun nousussa ja tuhossa luvassa lähipäivinä lisää juttuja, mm. KiVa Koulua, erityisluokkia, Aspergerin syndroomaa, maailmanloppuskenaarioita ja kaikkea muuta mukavaa, pysykaa kanavalla. Nautitaan kesästä - ja muistetaan kaikki, että tämäkin kesä on monelle lapselle ja nuorella hengähdystauko käsittämättömän julmasta henkisestä ja fyysisestä väkivallasta, joka jatkuu sillä sekunnilla kun koulun ovet taas avataan. 

3 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin...mulla itelläni on tapana muuten toistella juuri tuota lausetta, tosin sillä tarkoituksella että koitan rohkaista ihmisiä jotka tällaista kokevat,että ette joudu loppuikäänne olemaan niitten k-päitten kanssa samassa keskitysleirissä. Mutta joo - kiusattuihin suhtaudutaan aika usein juurikin noin - kunhan ei aiheuta harmia. Terapia varmaan ratkaisee kaiken. Kiusaamisen lopettaminen tuskin, vaikka juuri sehän kaikki ne masennukset sun muut aiheuttaa.

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista

Kommentteja voi jättää anonyymisti ja rekisteröitymättä. En tarkasta kommentteja etukäteen, mutta poistan asiattomat kommentit. Eri mieltä oleminen ei kuitenkaan ole asiatonta.