sunnuntai 15. kesäkuuta 2014

Kauheat erityisoppilaat

Totean heti alkuun, että inhoan sanaa: "erityisoppilas". Se on yleisnimitys valtavalle joukolle johon mahtuu valtavasti erilaisia ihmisiä, ja lisäksi...no, mikä on erityistä? Ei varsinaisesti liity aiheeseen, mutta tässä linkki erittäin hyvään tekstiin: kuka oikeastaan on "normaali"? Syy, miksi käytän tätä sanaa silti, on se, että tällä sanalla erityisluokilla olevia oppilaita kuvataan. Kun tässä tekstissä käytän sanaa "erityisoppilas" tarkoitan siis oppilasta, joka on erityisluokalla tai erityisopetuksessa. 

Olen useita kertoja törmännyt väitteeseen, että erityisoppilaiden siirtäminen normaaleille luokille on hirveä virhe ja aiheuttaa kiusaamista, väkivaltaa ja haittaa muiden oppilaiden työskentelyä. Siihen en ota kantaa, että onko erityisoppilaiden siirtäminen tavallisille luokille viisasta, mutta en käsitä väitettä, jonka mukaan se aiheuttaisi kiusaamista. Tämä johtuu siitä, että olen tuntenut yhdeksänvuotisen koulutaipaleeni varrelta useita erityisluokkalaisia, useat ekaluokalta alkaen, mutta en tunne ainuttakaan erityisluokkalaista, joka olisi tai olisi ollut kiusaaja. Sen sijaan tunnen useita heitä, joita on kiusattu.

Olen myös huomannut, että erityisoppilaista on viime aikoina ruettu tekemään jonkinlaisia hirviöitä: heidät esitetään usein pelottavina, hallitsemattoman väkivaltaisina sekopäinä. Ehkä tuollaisia tapauksia jossakin onkin, mutta itse en ole kyllä sellaiseen ikinä törmännyt. Ja olen siis tuntenut koulu-urani aikana useita kymmeniä erityisoppilaita, ekaluokalta lähtien. Mietinkin siis ihan oikeasti, että mistä tällaiset mielikuvat saavat alkunsa. Luultavasti siitä, että henkilö A tapaa yhden lapsen B, joka käyttäytyy sekopäisesti, on väkivaltainen ja kiroilee yms. Hän on erityisluokalla. Siispä henkilö A päättelee että kaikkien erityisoppilaiden on oltava samanlaisia.

Kärjistettyä, totta kai, mutta tuolla lailla monet tuntuvat ajattelevan. Eikä vain erityisoppilaista, vaan myös monista muista asioista. 

7 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tunnen itsekin pari ADHD:n omaavaa ihmistä. Ihan ok tyyppejä ovat. Joillekin ihmisille vain tuntuu olevan käsittämättömän vaikeata ymmärtää että on olemassa muitakin ihmisiä kuin Pertti Perustallaajia ja niitä Hannibal Lecter-psykopaattisarjamurhaajia. Ajatusmallina monilla tuntuu olevan se, että kaikki, jotka eivät kuulu tuohon ensimmäiseen ryhmään, kuuluvat jälkimmäiseen. Ja olet muuten oikeassa - ottaa niin vietävästi päähän kun esim. autistit, ADHDt, Aspergerit sun muut leimataan monesti kehitysvammaisiksi. Se on vähän kuin kutsuisi moottoripyörää helikopteriksi. Tämä ei tietenkään tarkoita että kehitysvammaisia saisi kiusata tai haukkua yhtään enempää!

   Poista
 2. Ja sitten kun henkilö A on tavannut lapsen B, hän kertoo omille lapsilleen siitä, että varokaahan sitten erityisoppilaita, ja lopulta liian moni lapsi pysyy kaikana erityisoppilaista tai jotkut kiusaavat.
  Tää maailma tuntuu joskus niin helvetilliseltä paikalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuohonhan tämä ongelma kai tiivistyy. Kaikkea ei opita vanhemmilta, mutta aika paljon kuitenkin. Edellistä kirjoitusta (Asperger ja kiusaaminen) varten vietin aika paljon (liikaa) aikaa googletellen noita keskusteluja juurikin näistä aiheista. Hyvä tapa tappaa usko ihmisyyteen :D

   Poista
 3. Fiksua tekstiä! Liityin lukijaksi.
  Kiitos tekstini jaosta c:

  VastaaPoista
 4. Omasta peruskoulu-urastani alkaa olla jo oli kymmenen vuotta, mutta pakko tulla silti kommentoimaan.

  Oman kouluni erityisoppilaat eivät olleet mitään kehitysvammaisia tai harmittomasti käytöshäiriöisiä vaan oman kouluni erityisluokalle oli niputettu kaikki tulevat nuorisorikolliset. Ei heitä montaa ollut, mutta pelko persuksissa piti kulkea, fyysisen väkivallan uhka oli hyvinkin todellinen. Ei kenenkään tarvinnut sanoa että heitä kannattaa vältellä, sen oppi hyvin äkkiä kun oli itse saanut nyrkistä tai jahdannut reppuaan pitkin pihaa. Epäilen että iso osa näistä varokaa erityisoppilaita-jutuista kumpuaa tämän tapaisista kokemuksista.

  Sellaiset erityistä tukea tarvitsevat jotka eivät hyökkäilleet koulutovereidensa kimppuun olivat pääsääntöisesti luokissa muiden seassa tehden itselleen sovellettuja tehtäviä, enkä muista omalta luokaltani lukihäiriöiden tai muiden aiheuttaneen kiusaamista.

  VastaaPoista

Kommentteja voi jättää anonyymisti ja rekisteröitymättä. En tarkasta kommentteja etukäteen, mutta poistan asiattomat kommentit. Eri mieltä oleminen ei kuitenkaan ole asiatonta.