torstai 29. toukokuuta 2014

Koulukiusaamiseen puuttumisen ongelmista, osa 1 000 000 33 1/2

Satuin törmäämään tämmöiseen muutaman kuukauden ikäiseen juttuun:

YLE: Aikuisten asenteet vaikeuttavat koulukiusaamisen ehkäisyä

Tuo juttu on erinomainen: siinä on muutamia lauseita, joissa on hoksattu tärkeimpiä syitä siihen, miksi tämä kiusaamiseksi kutsuttu terroriaalto on edelleen riesanamme.

Kun kiusaamistapauksia huomataan, siitä seuraa puhuttelu. Se ei useinkaan lopeta kiusaamista.
– Pitäisi olla porrastamista. Pelkkä puhuttelu ei riitä, vaan siitä pitää siirtyä järeämpiin keinoihin. Monessa tapauksessa on jääty pelkkään puhutteluun, eikä siitä ole ollut tehoa, sanoo Mäntylä.
Vähänkyrön Savilahden yhtenäiskoulun rehtori Harry Ranta myöntää, että keinoja on ja kiusaamiseen puuttumiseen on tarkat ohjeistukset.
– Niiden tehokkuudesta voidaan olla montaa mieltä, sanoo Ranta.

Niinpä. Voin kertoa itsekin vielä ylä-asteikäisenä, että se puhuttelu on lähinnä vitsi. Ja eräs ongelman monista ytimistä onkin se, että kouluilla ei kerta kaikkiaan ole toimivia keinoja puuttua kiusaamiseen. "Miksi kertoisin, jos se ei auta?" on hyvä kysymys, eikä siihen ikävä kyllä ole oikein vastausta. Tiedän koulustani monta kiusaamistapausta, mutta tasan yhden, johon opettajat ovat onnistuneet jotenkin puuttumaan, ja se taisi olla noista tapauksista lievin. Kyseessä oli oma tapaukseni ala-asteella. Mutta kaikissa muissa tapauksissa opettajat ovat olleet kerta kaikkiaan voimattomia. Lapset (ja nuoret vielä paremmin) huomaavat kyllä, ettei opettajalla ole mitään todellista valtaa heihin - jotkut vartin jälki-istunnot ja nuo puhuttelut, joku KAKE (kasvatuskeskustelu), siinä kaikki mitä opettaja voi tehdä. Hehkutuksestaan huolimatta KiVa Koulu ei oikeasti anna mitään oikeita keinoja puuttua kiusaamiseen. On keskustelua ja keskustelua, ymmärtämistä ja ymmärtämistä, puhutteluja ehkä vielä lisää. KiVa Koulun keinot ovat loppujen lopuksi aika lailla samoja, mitä kouluilla on ennestäänkin - ja aivan yhtä hyödyttömiä.7 kommenttia:

 1. Niin, niin surullista se onkin, ettei opettajat oikeestaan osaa tehdä mitään kiusaukselle. Omalla kokemuksella sanon että joka kerta kun uskalsin kertoa niin kiusaaminen vain paheni, ja en sanonut enää mitään. Ja kun eräs kaverini kertoi opettajalle kiusaamisetsani, nii ei tapahtunut mitään. Sittemmin oon miettinyt sitä kuinka lapsia rohkaistaan kertomaan toisten kiusaamisesta, mutta asialle ei kuitenkaan tehdä mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, tuo on eräs keskeisistä ongelmista koko hemmetin kiusaamisongelmassa. Kehotetaan ja vaaditaan kertomaan, mutta entä jos (kun) se kertominen ei autakaan?

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  3. Tuo osoittaa juuri sen, että opettajat eivät pysty tekemään mitään ja usein vieläpä valehtelevat toista. KiVa-Koulu on niin kivaa mutta todellisuus jotain ihan muuta. Lienee tosielämän esimerkki tuo?

   Poista
  4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan, niin postasin :) Anteeksi tämä pitkä kirjotustauko, mutta nyt olisi tarkoitus rueta tiheämmin kirjottelemaan.

   Poista

Kommentteja voi jättää anonyymisti ja rekisteröitymättä. En tarkasta kommentteja etukäteen, mutta poistan asiattomat kommentit. Eri mieltä oleminen ei kuitenkaan ole asiatonta.