keskiviikko 29. tammikuuta 2014

Asiapuhetta kiusaamisesta

Valopilkku on suomalainen, erittäin asiallisen oloinen kiusaamisen vastainen projekti. 25.1. kaksi Valopilkkuprojektin Saija Salmi ja Tina Holmberg-Kalenius olivat keskustelemassa kouluväkivallasta Eve Mantun kurittomassa kokouksessa, ja mukana oli myös kukapa muukaan kuin Nynny Nyhverö

Proadcastin voi kuunnella (kuunnelkaa ihmiset!) tästä


Tämä oli suht koht harvinaista - 43 minuuttia täyttä asiapuhetta kouluväkivallasta. Etenkin Nyhverö laukoi täyttä asiaa. Proadcastissa luettiin myös Vesa Linja-Ahon Kiusatun Vastaiskuun kerran kirjoittama kommentti:


Mielestäni koulukiusaaminen on koulun rakenteellinen ongelma, vähän samalla tavalla kuin korruptio on valtion rakenteellinen ongelma. Eli: aina kun meillä on valtio, on korruptiota. Ja aina kun meillä on koulu, on koulukiusaamista.

Tehdään ajatuskoe: poimitaan 25 aikuista siten, että ainoat poimintakriteerit ovat:
* syntymävuosi, vaikkapa 1980
* asuinalue (pikkukunta tai kaupunginosa)

Sitten sullotaaan nämä nämä ihmiset vuodeksi laitokseen, jossa heillä teetetään 6 tuntia päivässä (aina 45 minuuttia ja sitten vartin tauko aidatulla virikkeettömällä alueella) jotain kirjallisia tehtäviä tai luentojen kuuntelua.

Korostan, että ryhmän poiminta tapahtuu vain asuinalueen ja syntymävuoden perusteella. Jos ryhmään kuuluu vaikkapa sarjamurhaaja tai sata pahoinpitelytuomiota saanut heppu, niin sekaan vaan.

Kysymys: kuinka moni aikuinen kestäisi moisessa laitoksessa pari viikkoa? Entä vuoden? Entä 12 vuotta?

Väitän, että aika harva. Miksi sellaiseen laitokseen sitten laitetaan lapsia?

En puolustele tässä koulukiusaajia (pikemminkin päinvastoin), vaan olen sitä mieltä, että laitokseen sullottu ihmislauma on täysin epäluonnollinen ympäristö ihmiselle, ja olisi ihme, jos siellä ei tapahtuisi kiusaamista.

Niinpä.  Miettikääpä kaikki (etenkin aikuiset) ihan tosissanne tuota.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentteja voi jättää anonyymisti ja rekisteröitymättä. En tarkasta kommentteja etukäteen, mutta poistan asiattomat kommentit. Eri mieltä oleminen ei kuitenkaan ole asiatonta.