tiistai 20. elokuuta 2013

Jälleen kerran

...on nuori ihminen tehnyt itsemurhan kiusaamisen seurauksena. Tällä kertää Iso-Britanniassa. Iltasanomien juttu aiheesta:


Britanniassa sosiaalisessa mediassa kiusatun 14-vuotiaan tytön itsemurha on kiihdyttänyt keskustelua lastensuojelusta internetissä.
Nettikiusaamisen uhriksi joutunut brittiläinen Hannah Smith löytyi hirttäytyneenä kotoaan Lutterworthissa viime perjantaina. Tapaus on järkyttänyt brittejä, sillä 14-vuotias koulutyttö ajautui tytön isän mukaan itsemurhaan nettikiusaamisen takia. 

Smith oli päätynyt kysy ja vastaa -tyyppiselle Ask.fm -sivustolle kysyäkseen neuvoa ihottumaongelmaansa. Nuorten suosimalla sivustolla nimettömät kiusaajat ottivat tytön nopeasti silmätikukseen ja pilkkasivat Smithin ulkonäköä. 

Kiusaaminen paheni nopeasti ja Smithiä kehotettiin useita kertoja tappamaan itsensä. Eräs kiusaaja kirjoitti: ”Senkin rumilus, tee kaikille palvelus ja tapa itsesi.” Muut kiusaajat kehottivat tyttöä viiltelemään itseään, tekemään itsemurhan ja ”kuolemaan pois”. 

Roskiksesta löytyi synkkä itsemurhaviesti

Päivää ennen kuolemaansa Smith kirjoitti Facebook-sivuillaan: 
- Luulet haluavasi kuolla, mutta itse asiassa haluat, että sinut pelastetaan. 

Seuraavana päivänä Smithin sisko löysi pikkusiskonsa makuuhuoneesta hirttäytyneenä. Tytön isä David Smith ja äitipuoli Deborah Smith eivät tienneet tyttärensä kiusaamisesta ennen kuin oli jo liian myöhäistä. 

Isä löysi roskakorista tyttärensä raastavan itsemurhaviestin:
- Kun istun tässä päivästä päivään, mietin, muuttuuko tilanne paremmaksi. Haluan kuolla, haluan olla vapaa. En voi elää enää näin. En ole onnellinen.

Poliisi on aloittanut tapauksen tutkinnan ja käy läpi Smithin tietokoneen ja puhelimen sisältämät viestit. Ask.fm:n omistajat ovat pahoitelleet tapausta ja luvanneet auttaa poliisia.

Surun murtama isä vaatii latvialaista Ask.fm -sivustoa vastuuseen. Sivustolla voi kommentoida nimettömänä, mikä isän mukaan yllyttää nuoria lähettämään ilkeitä kommentteja.

Toisin kuin Facebookissa ja Twitterissä, Ask.fm:ssä käyttäjä ei voi sulkea pois muita käyttäjiä kommentoimasta profiiliaan. 

- Menetimme Hannahin pahimmalla mahdollisella tavalla. Meidän on aika tehdä jotain, jotta yksikään muu perhe ei joudu kokemaan samaa, David Smith sanoi Daily Mailille.

Britit vaativat hallitusta puuttumaan kiusaussivustoihin

Tapaus on kirvoittanut vilkasta keskustelua brittimediassa, missä hallitusta vaaditaan puuttumaan järeämmin asein nettikiusaamiseen. 

Britanniassa yli 10.000 ihmistä on allekirjoittanut vetoomuksen, jossa hallitusta vaaditaan puuttumaan Ask.fm:n ja samantyyppisten sivustojen toimintaan. 

Smith ei ole ensimmäinen, joka päätyi sivuston ilkeiden kommenttien johtamana itsemurhaan. Viime vuonna kaksi irlantilaistyttöä teki itsemurhan tultuaan kiusatuksi Ask.fm:n sivuilla. 

Mannerheimin lastensuojeluliiton nuorisotyön päällikkö Juuso Repoohjeistaa vanhempia ja nuoria, että kiusaamisviestit on hyödyllistä tallentaa.

- Haukkumisviestit kannattaa tallentaa, mikäli asiaa täytyy viedä eteenpäin. Puuttumisessa on hyvä muistaa, että sen pitää olla lasten kasvot säilyttävää ja tulla joltain ryhmän tuntevalta aikuiselta, Repo sanoo.

Pistää miettimään, kuinka helvetin tyhmiä ja julmia ihmisiä nuoret osaavat olla. Kiusaamisen syynä vaikuttaa ainakin osaksi olleen ulkonäkö. Tai siis olleen olevinaan, sekin on yleensä vain tekosyy kiusaajille päästä rääkkäämään jota kuta, joka fiksuna ja omalaatuisena paista ikävästi silmään koulun masentavasta oppilaszombimassasta. Tosin itseäni tai tuttujani ei ole koskaan kiusattu ulkonäön takia, joten se on sinänsä minulle vierasta, mutta näin kyllä uskaltaisin olettaa. Otaksuisin myös että nuo Hannahia kiusanneet ääliöt olivat joko nuoria tai sitten aikuisia jotka ovat jääneet ylä-asteikäisen henkiselle tasolle. Tytön isä syyttelee tapauksesta täysin ymmärrettävästi Ask-sivustoa jolla tuo kiusaaminen ilmeisesti tapahtui. Olen kyllä itsekin sitä mieltä, että on muutamia sivustoja, joiden käytön voisi kieltää nuorilta kokonaan siihen asti, kunnes he ovat kasvaneet henkisesti vastuullisiksi ihmisiksi. Lisäksi on muutamia sivuja, joiden tarpeellisuutta en oikeasti ymmärrä. 

Uskaltaisin kuitenkin väittää, että pääosa kiusaamisesta tapahtuu kuitenkin ihan oikeassa elämässä. Ainakin Suomessa oikea kiusaaminen on paljon, paljon yleisempää kuin nettikiusaaminen.

   Nettikiusaaminen ei ole niin yleistä kuin helposti voidaan kuvitella. Nettikiusaamisella on hyvin usein liittymäpinta ns. oikean maailman tapahtumiin, kuten kouluun ja koulukiusaaminen onkin huomattavan paljon yleisempää kuin nettikiusaaminen. Erittäin harvoin nettikiusaaja on kiusatulle täysin tuntematon.

Ja nyt laitan tähän erään toisen blogikirjoittajan muutama vuosi sitten kirjoittaman tekstin. Syy, miksi kopioin sen tähän enkä linkitä, on että blogi on lopetettu ja poistunee lähiaikoina netistä. Tämä teksti on kuitenkin niin hyvä kirjoitus nuorten itsemurhista, että kopioin sen nyt tänne luettavaksi. Tekstin kirjoittaja on Panu Höglund (joka on itsekin ollut nuorena koulukiusattu) ja se löytyy (tai löytyi, sitten kun blogi poistuu) Kolinaa PanuHuoneesta-blogista Plazasta.


AUSCHWITZLANDIA VAATII UHRINSA VÄÄJÄÄMÄTTÄ
 Viime viikolla saimme lukea iltapäivälehdistä, mihin aikuisuuden kynnykselle ehtinyt entinen lapsitähti Mandi Lampi (persoonallinen etunimi on ilmeisesti alkujaan kansanomainen väännös Amandasta, jos joku ihmettelee) oikeastaan kuoli. Mihinkäpä muuhunkaan kuin koulukiusaamiseen, joka sai hänet lopulta päätymään itsemurhaan. Tyttö oli pienenä tullut tunnetuksi laulamalla kiusaamisen vastaista laulua, mutta siitä pienet perkeleet vain yltyivät entistä pahemmiksi. Kun hän oli päässyt ilmaisutaidon erityislukioon, äiti huoahti helpotuksesta: nyt oli Mandi päässyt kaltaistensa seuraan. Mutta koska tämäkään ei auttanut, tyttö ilmeisesti totesi joutuvansa kärsimään samaa helvettiä maailman tappiin asti ja teki johtopäätöksensä - surmasi itsensä.
Tapaus kouraisee syvältä, koska tuossa on niin paljon yhtymäkohtia omaan nuoruuteeni - erityisesti se pettymys, kun ”kaltaisten seura” lukiossa ei osoittautunutkaan kaltaiseksi. Mutta se minua ihmetyttää erityisesti, että esiintyvän taiteilijan urkeneva ura ei antanut tytölle itsevarmuutta kohdata kiusaajiaan. Toisaalta - nuorten maailma on ahdas ja tulee aivan iholle, kun siinä joutuu elämään. Eli siis vaikka tytöllä olisi ollut kuinka paljon kuuluisuutta siellä viihteen puolella, lopulta hän joutuu kuitenkin palaamaan koulun pienelle neliskanttiselle pihalle, jossa hänelle on tarjolla ainoastaan pilkkaa ja ivanaurua.
 Olen pitänyt tapanani julistaa, että tytöillä - vaikka heitä koulussa kiusattaisiinkin - ei ole aavistustakaan siitä, miten toivoton on kiusattujen poikien kohtalo. Mandi Lammen tapaus on tietysti esimerkki siitä, että olen kärjistyksissäni usein väärässä tai menen liian pitkälle. Määritelmällisesti ihmisellä on kurjinta silloin, kun hän surmaa itsensä - siis tekee vakain tuumin ja harkiten itsemurhan sen sijaan että lavastaisi itsemurhayrityksen saadakseen myötätuntoa. On totta, että nuoret tytöt voivat elää puolittain aikuisen ihmisen elämää - muistan itse omina lukiovuosinani kironneeni sitä, että ne koulussa hyvin menestyvät tytöt puuhasivat jo kaikenlaista kansalaisyhteiskunnan puolella, kun taas minä en koulukiusaamisen masentamana jaksanut tehdä vapaa-aikanani muuta kuin lukea lisää kirjoja ja käydä masturbaattorijengin pornoilloissa. Kyllä vain - minä olin kateellinen tytöille, jotka olivat niin paljon itsevarmempia ja sosiaalisempia. Mutta näköjään se sosiaalisuus ja tyttöyskään ei aina auta.
  Taas kerran huokaisen ja totean, että aikuisten velvollisuus on repiä rikki nuorten maailma ja estää sitä syntymästä, koska nuorten maailma on alamaailma, eräänlainen vankila- tai vankileiriteemapuisto, jossa valta valuu niille julmimmille ja röyhkeimmille. Nuorten maailmassa varhainen aikuistuminen - enkä tarkoita seksihurjastelua ja röökinsauhuttelua, vaan pikkuaikuisen elämän viettämistä, aikuistyyppisten vastuiden saamista jo nuorella iällä - ei ole mikään suositus. Se, mitä Mandi Lampi teki, oli juuri pikkuaikuisuutta: hän oli jo nuorena viihdetaiteilija ja esiintyjä, joka näytteli ja lauloi ilmeisestikin samoissa produktioissa kuin täysi-ikäiset kollegat. Penskojen keskitysleiriteemapuistossa, Auschwitz-landiassa, tämä noteerattiin vain kiusaamisen arvoiseksi. Siinä puistossa nimittäin eniten arvostetaan niitä, jotka pystyvät venyttämään juuri kakaruuttaan, vastuuttomuuttaan ja psykopaattisuuttaan mahdollisimman pitkälle - lapsellehan psykopaattinen säälimättömyys on aivan normaalia, kunnes hän pikkuhiljaa ja vähitellen kehittää itselleen omantunnon. Sellainen ihminen, joka ei pelaa Auschwitz-landian säännöillä, vaan valmistautuu jo aikuisuuteen, on pikku psykopaateille vihollinen, kapinallinen, joka pitää murskata. Itse asiassa olisin jopa valmis näkemään tässä tietyn yhtäläisyyden Mandi Lammen ja tyypillisen nörttipojan välillä. Myös nörttipoika valmistautuu jo aikuisten maailmaan, siihen, jossa nuorten jonninjoutavat jengissäpätemissäännöt eivät enää ole arvossaan.
 Itsemurhan ajankohta tuntuu erityisen surulliselta. Yhdeksäntoista vuoden iässä juuri ollaan pääsemässä pois sieltä nuorisohelvetistä oikeaan elämään: kun olisit vielä vähän jaksanut, niin kaikki olisi varmasti muuttunut paremmaksi. Mutta toisaalta - usein kouluhelvetistä hengissä selvinneille iskee jälkikäteen päälle depressio (voin vakuuttaa, että tiedän mistä puhun, liiankin hyvin); ja depressio on, kuten tiedämme, sellainen tauti johon kuolee, nimenomaan itsemurhan tekemällä.
 Mitä voi sanoa? Mandi Lammen tapaus korostaa vain aikuisten avuttomuutta nuorten tuskan ja ahdistuksen edessä, ennen kaikkea siksi, että itsetuntoinen, elämässään vakaalle pinnalle päässyt aikuinen ei halutessaankaan pääse sisälle sinne kiusatun maailmaan. Ne asiat, jotka kiusaamisen uhria ahdistavat, tuntuvat aikuisesta mitättömiltä ja triviaaleilta. Juuri Mandi Lammen tapauksessa aikuisten oli varmaan mahdotonta ymmärtää, miksi tyttö välittäisi kaikenlaisten Turpatälli-Taavien ja Räkäruilaus-Riittojen pilkanteosta, kun hänellä oli jo elämää ja kuuluisuutta oikeassa, suuressa maailmassa. Mutta nuorelle on tärkeintä kelvata nuorten maailmassa. Siinä ammattirikollisten hallitsemassa fasismissa, jossa heikkoja ja herkkiä ei säälitä - ja jossa aikuiset ovat vihollisia ja aikuisesti elävä on petturi.
 ari vuosikymmentä sitten - niihin aikoihin kun Mandi itse syntyi - Suomessa herätti huomiota Nils Christien ja Kettil Bruunin huumausainepolitiikkaa käsitellyt pamfletti Hyvä vihollinen, joka on vaikuttanut omaan ajatteluuni syvästi, jos kohta ei kuitenkaan huumepolitiikan osalta. Ainoa asia, jonka lehdet vaivautuivat kirjasta ottamaan esille, oli ehdotus kannabiksen vapauttamisesta. Sitä vastoin kirjoittajien suurimmasta kuningasideasta kukaan ei puhunut mitään, nimittäin nuorison lakkauttamisesta. Bruun ja Christie olivat sitä mieltä, että lapsuuden ja aikuisuuden välille ei pidä luoda epämääräistänuoriso-välitilaa. He ehdottivat lääkkeeksi nuoriso-nimiseen tautiin kansalaispalkkaa, jota alettaisiin maksaa tietystä selkeästi määritellystä iästä alkaen ja joka toisi mukanaan aikuisen vastuut. En tiedä, onko heidän ehdotuksensa toteuttamiskelpoinen, mutta sen tiedän, että yksi heidän lauseistaan sisälsi syvän vapautussanoman: Nuorisoa ei pidä olla.
Sanoisinpa jopa, että tämän vision puolesta Mandi Lampi - nuorison tyhmään, vastenmieliseen maailmaan väkisin tungettu aikuinen ihminen - kuoli marttyyrina.
Panu Höglund

Kirjoittaessani tätä isukki muuten soitti jossain vaiheessa jostain syystä jotain vanhaa kappaletta (olisiko Tapio Rautavaara, en ole todellakaan asiantuntija), jossa lauletaan ''jää taakse nuoruus kultainen''. Koulukiusatuille se nuoruus ei ole kovinkaan kultainen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentteja voi jättää anonyymisti ja rekisteröitymättä. En tarkasta kommentteja etukäteen, mutta poistan asiattomat kommentit. Eri mieltä oleminen ei kuitenkaan ole asiatonta.