keskiviikko 13. helmikuuta 2013

Miksi koulukiusatut pärjäävät tai eivät pärjää

Niin. Kaikki ovat varmasti kuulleet tarinan että koulukiusaajista tulee aikuisena narkkareita, alkoholisteja, tai muuten vain yhteiskunnan pohjasakkaa. Se on totta. Koulukiusaajat eivät osaa ottaa huomioon että koulu päättyy aikanaan. Sitten ei enää olekaan väliä, kuinka suosittu on koulussa. Enää eivät opettajat ole silittelemässä päähän, jos vetää jotakuta rillikallea turpiin, vaan poliisit hakemassa putkaan. Työpaikoilla ei toisia saakaan enää haukkua miten vaan haluaa. Enää ei huomiota kerjäävällä muiden rääkkäämisellä saakaan ihailua ja kavereita, vaan pelkkiä hankaluuksia. Poikkeuksiakin ikävä kyllä on (työpaikkakiusaaminen), mutta näin yleensä. Tiedän kyllä, että työpaikkakiusaaminen on erittäin vakava ongelma, mutta uskoisin siitä huolimatta että se on aika tavalla harvinaisempaa kuin koulukiusaaminen. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että aikuiset ovat (tai ainakin suurin osa heistä on) vastuullisia ihmisiä, jotka eivät enää menekään lauman mukana vaan tekevät itsenäisiä päätöksiä ja omaavat kyvyn empatiaan.

Koulukiusaajat, jotka ovat poikkeuksetta niitä koulun ja luokan suosituimpia oppilaita molemmissa sukupuolissa, ovat luonnollisestikin aloittaneet kovina ja ennen kaikkea AIKUISINA ihmisinä päihteidenkäytön jo hyvissä ajoin, minkä ansiosta heillä onkin erinomaiset mahdollisuudet päätyä alkoholistiksi tahi narkkareiksi. Luonnollisestikaan luokan suosituimmat pojat eivät ainakaan hae lukioon, joka nyt on ihan nörttien mesta, vaan menevät kovina poikina amikseen, mistä he pääsevät, JOS pääsevät, hyvällä tuurilla johonkin autokorjaamoon hanttihommiin, sillä eivät parempiin paikkoihin pääse, saati sitten omaa firmaa perustamaan paskojen ihmissuhdetaitojensa ja/tai orastavan päihdeongelmansa ansiosta. Tai jos pääsevät, firma menee nurin tai potkut tulee aika nopeasti. Ja pyydän kovasti anteeksi kaikilta fiksuilta amiksilta, tarkoitukseni ei todellakaan ole mitenkään haukkua teitä, vaan koulukiusaajia, jotka todellakin ovat lähes kaikki juuri tuolla tulevaisuudensuunnitelmalla eläviä. Ainakin kaikki minun joskus tuntemani. Joten anteeksi kaikki fiksut amikset, ei ole tarkoitus leimata teitä tai ammattikoulua.

Tässä vaiheessa koulukiusaaja onkin jo vähintään alkoholisoitunut, työtön tai työttömyyden partaalla, vaimonhakkaaja ja vuosikausien biletys (=päihteidenkäyttö) onkin tehnyt jo selvää siitä koulussa niin komeasta naamasta. Hauskaa loppuelämää meidän kiusattujen puolesta. 

Entäs kiusatut? Kiusatuilla on rankan kouluterrorin, jota kutsutaan kiusaamiseksi, seurauksena usein pahoja henkisiä vaurioita, mutta usein kiusaaminen on tuonut mukanaan myös vahvuuksia, vaikka niitä ei kouluiässä välttämättä huomaisikaan. Kun on selvinnyt kiusaamisen kaltaisesta helvetistä, kestää huomattavasti paremmin elämän hankaluuksia, kuten stressiä. Lisäksi on huomattavasti kantapään kautta tullutta ihmistuntemusta. Kiusatut ovat myös tutkimusten mukaan erittäin empaattisia, mistä on myös aikuisiällä apua,  vaikka siitä koulussa olisikin lähinnä haittaa. Koulukiusatulla on hyvällä tuurilla hyvä peruskoulun päättötodistus, jonka avulla hän pääsee opiskelemaan sinne minne haluaa, sinne ammattiin miksi haluaa. 

Mutta liian moni kiusattu luovuttaa. Koulukiusaamisesta aiheutuu usein hirvittäviä henkisiä ja sosiaalisia ongelmia, jotka helposti musertavat ihmisen täysin. Mutta nyt kannattaa jaksaa, vaikka se tuntuisi miten raskaalta. ÄLKÄÄ TEHKÖ MITÄÄN HARKITSEMATONTA, KÄYKÄÄ KOULUT NIIN HYVIN KUIN MAHDOLLISTA, MENKÄÄ SIIHEN AMMATTIIN JOKA TEITÄ OIKEASTI KIINNOSTAA. Viimeistään lukion, hyvällä tuurilla ja koulun jälkeen se helvetti on ohi ja teistä tulee menestyjiä, ja elätte hyvän elämän, toisin kuin kiusaajanne.  

5 kommenttia:

 1. Väkisinkin oltava eri mieltä. Monet tuntemani kiusaajat ovat hakeneet lukioihin, ja ovat siellä ihan keskitasoisesti koulumenestyneitä, sen sijaan monet sivustakatsojista olivat niitä, jotka hakivat lukioon.

  Osa pointeista on kyllä oikein, mutta vähän turhaa kärjistämistä oli tässä tekstissä :/.

  VastaaPoista
 2. Joo, myönnän kyllä. Tämän tekstin pointti on siis että kiusattujen ei pidä lannistua eikä antaa periksi, etenkään siinä vaiheessa kun koulu loppuu, niin kuin valitettavan moni tekee.

  Ja täällä missä minä asun, joka ainoa noista kovista tyypeistä meni amikseen tai on menossa. Kenties asiat on siellä eri lailla. Ja tosiaan, ei ole tarkoitus mollata amiksia tai amista yleensä, vain noita kiusaajia.

  VastaaPoista
 3. Kiusaajat pärjäävät,Kiusatut syrjäytetään.Se on yhteiskunnan viesti ihmisille.

  VastaaPoista
 4. kiusaajat pärjäävät.Kiusatut syrjäytetään.Se on minun kokemukseni asiasta.

  VastaaPoista
 5. Kiusattu voi myös pärjätä.

  Omien kiusaamiskokemusten myötä voin sanoa, että yksikin kuunteleva
  ihminen voi auttaa kiusattua paljonkin.

  VastaaPoista

Kommentteja voi jättää anonyymisti ja rekisteröitymättä. En tarkasta kommentteja etukäteen, mutta poistan asiattomat kommentit. Eri mieltä oleminen ei kuitenkaan ole asiatonta.