sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Zombilauma örisee jälleen

Zombilauma örisi jo aiemmin tekstissä Tässä syy koulukiusaamiseen? Kyllä. Sanoin tuossa tekstissä, että ainoa oikeasti toimiva ratkaisu lopettaa kiusaaminen kunnolla on siirtää pääkiusaaja(t) toiseen kouluun. Kannustajat eli zombimassa lopettaa itsestään kun ei ole johtajaa. Miten sitten voitaisiin estää kiusaaminen alkaminen kokonaan? Ainoa oikea ratkaisu olisi mielestäni lopettaa koko peruskoulujärjestelmä, missä lapset pakotetaan olemaan samassa ryhmässä, pahimmassa tapauksessa saman luokan kanssa 9 vuotta. Tuollaisessa tilanteessa on oikeastaan jo melkein luonnonlakien mukaista, että joku luokan lapsista joka on hiukkasen erilainen, joutuu silmätikuksi.

En uskalla toivoa että peruskoulu lopetettaisiin ainakaan lähivuosikymmeninä, vaikka se olisikin ainoa oikeasti toimiva ratkaisu kiusaamisongelmaan. Mutta vaikka tuo olisikin ainoa keino kunnolla lopettaa kiusaaminen, voidaan sitä ainakin yrittää ehkäistä ja hoitaa muutenkin.

Opettajilla ja etenkin rehtorilla on oltava valtaa. Nykyisin on niin, että opettajien oletetaan olevan ikäänkuin nuorten kavereita. Ainakin niissä kouluissa missä olen ollut. Mitään ei saa tehdä jos joku oppilas käyttäytyy huonosti, paitsi sanoa: ''Ei saa''. Kiusaajat joutuvat (jos joutuvat yhtään mihinkään vastuuseen) puhutteluun ja ehkä jossakin tapauksissa jälki-istuntoon, joista ei ole mitään apua, sillä nuoret eivät kunnioita aikuisia. Heidän kyllä pitäisi. Mielestäni rehtorin tai opettajan ei kuulukaan olla nuoren kaveri. Heidän tehtävänsä tulisi olla ehdoton auktoriteetti (vai miten se nyt sitten kirjoitetaankaan. . .:)) jolle ei pullikoida vastaan. Mutta kun he eivät ole.

Kiusaamiseen puututtaessa päähuomio tulisi keskittää pääkiusaajiin, ja siirtää heidät pois, toiseen kouluun missä he ovat tuntemattomia eikä heillä ole valtaa muihin oppilaisiin, jolloin he eivät taatusti ainakaan vähään aikaan kiusaa ketään. Tämän jälkeen alettaisiin ottaa puhutteluihin ja rangaista kannustajia, elikkäs zombimassaa.

Kannustajat eivät ansaitse samanlaista rangaistusta kuin pääkiusaajat, sillä moni heistä on loppujen lopuksi hommassa mukana enemmän tai vähemmän vasten tahtoaan, mutta on heitäkin rangaistava sen mukaan miten pahaa kiusaaminen on ollut. Nuorten täytyisi oppia, tai oikeammin sanottuna jo LASTEN tulisi oppia ettei Nörtti-Nikoa, Ihme-Iidaa, Outo-Ollia tai Akne-Aatua (=normaaleja ihmisiä, tunnetaan nuorten keskuudessa usein tuon tapaisilla nimillä) saa oikeasti haukkua ja lyödä ilman seuraamuksia. Pyörän varastaminen ja/tai piilottaminen on rikos, hakkaaminen pahoinpitely, paha haukkuminen voi hyvinkin olla kunnianloukkaus, ja yksityisasioiden levitteleminen (netissä tai sitten ihan vaan koulussa) on sitä ihan varmasti. Mutta sitä ei nuorille tahi lapsille tehdä selväksi, vaikka pitäisi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentteja voi jättää anonyymisti ja rekisteröitymättä. En tarkasta kommentteja etukäteen, mutta poistan asiattomat kommentit. Eri mieltä oleminen ei kuitenkaan ole asiatonta.