keskiviikko 23. tammikuuta 2013

Kosto

Tämä teksti on ollut minulla kehitteillä jo jonkin aikaa, ja se sopiikin viimeistellä ja julkaista oikein mainiosti tuon edellisen jälkeen. 

Koulukiusattuna haaveilin kostosta usein. Nykyisin ymmärrän, ettei kosto kiusajaani vastaan oikeastaan olisi ollut oikein, sillä he olivat ymmärtämättömiä, tyhmiä kakaroita eivätkä tajunneet mitä tekivät. Itse en silloin tuota tajunnut, ja koin olevani oikeutettu kostoon. Olisinko ollut? Onko koulukiusattu oikeutettu kostoon, mikäli kiusaajat eivät saa ''oikeudelta'' (koulun aikuiset) minkäänlaista rangaistusta. Ulkopuolisen silmin en olisi ollut. Mutta kaikki näyttää niin erilaiselta sen koulun pihan ulkopuolelta katsottuna. 3-luokkalainen on omassa henkilökohtaisessa helvetissään eikä kukaan tunnu voivan tehdä asialle mitään. Onko hän silloin oikeutettu kostoon?

Entä ne koulun aikuiset? Omaan kiusaamiseeni he sentään yrittivät puuttua, tosin vasta useamman sanomisen jälkeen, ja onnistuivatkin siinä jotenkuten - kiusaaminen hiipui kuutosluokalle tullessa. Mutta se, mistä olen edelleenkin oman ala-asteeni opettajille katkera, on erään toisen pojan kiusaamistapaus, josta kirjoitin myöskin tuossa edellisessä tekstissä. Siihen ei puututtu käytännössä mitenkään. Pari puhuttelua ja pois asialistalta. Tämä tapahtui joskus kuutosluokan puolivälissä ja kiusaaminen loppui tietääkseni seiskalla, osittain itsestään, osittain siksi että yläasteella koulun johto toimi hieman jämerämmin.

Olen katkera, myönnän sen. Ennen kaikkea noille ala-asteeni opettajille, ja ennen kaikkea sen toisen pojan puolesta, en niinkään itseni. Mutta en ajattele kostavani kenellekään. Siitä ei olisi minulle mitään iloa, vain haittaa. Mutta tahdon sanoa teille, jotka ajattelette samoin, mutta joita ei ole itse kiusattu, että maailma näyttää 3-luokkalaisen koulukiusatun silmin hyvin erilaiselta kuin teidän.

Ja lopuksi: useat ovat Jokelan ja Kauhajoen ammuskelujen jälkeen puhuneet niistä ''kiusattujen kostona''. Kyllähän niitä molempia oli ilmeisesti kiusattu, mutta sen perusteella mitä olen lukenut, niin ainakin Auvinen oli ilmeisesti tekemisissä aika ihmeellisten aatteiden kanssa, ja kärsi pahoista mielenterveysongelmista. Lisäksi ampumisten kohteena eivät ilmeisesti olleet kiusaajat, vaan aivan viattomat oppilaat. Kyllähän se kiusaaminen saattoi vaikuttaa ja todennäköisesti vaikuttikin ainakin heidän tunne-elämäänsä, mutta tuskin se yksistään noita tekoja aiheutti. Se että niistä siitä huolimatta puhutaan ''kiusatun kostona'' luo vain pahaa mainetta kiusatuille ja epäluuloa heitä kohtaan, mikä hankaloittaa entisestään työtä koulukiusaamista vastaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentteja voi jättää anonyymisti ja rekisteröitymättä. En tarkasta kommentteja etukäteen, mutta poistan asiattomat kommentit. Eri mieltä oleminen ei kuitenkaan ole asiatonta.