keskiviikko 12. joulukuuta 2012

Fyysisestä väkivallasta kouluissa

Tiedän että nämä uutiset ovat aika vanhoja. Tämä johtuu siitä että kirjoitin tämän tekstin alun perin tuoreeltaan noiden juttujen jälkeen, mutta sitten tämä unohtui luonnoksena Bloggerin syövereihin, ja kirjoitin sen loppuun ja julkaisin vasta nyt.

8-vuotias koululainen pahoinpiteli kolmea opettajaa.  Siinä että lapset pieksevät koulussa toisiaan, ei ole minulle mitään uutta. Koulukiusaamiseen kuuluu usein varsin olennaisena osana fyysinenkin rääkkäys. Minä en edes jaksa muistaa kuinka monesti minuakin on kampitettu, lyöty ilmat pihalle ja revitty hiuksista. Puhumattakaan lievemmästä väkivallasta, tönimisestä tai kevyemmästä hakkaamisesta, jotka tuntuvat olevan ihan kaverien (siis ihan oikeidenkin kaverien) välistä jokapäiväistä hupia niissä kouluissa joissa olen ollut. Väkivalta kouluissa, ainakaan poikien keskuudessa, ei ole todellakaan mitään harvinaista.

Lasten väkivaltaisuus huolettaa opettajia ja syystäkin. Ennen kaikkea se että nyt on mukana pieniä oppilaitakin. Se, että pikkulapsetkin ovat väkivaltaisia, ei liene mitään uutta ainakaan kiusatuille, mutta itse en kyllä muista yhtään sellaista tapausta omalta kouluajaltani että oppilas olisi käynyt opettajaan käsiksi, enkä ole myöskään sellaisesta kuullut ennen tätä. Minun mielestäni vaikuttaa siltä että lapset ihan oikeasti käyvät, eivät ehkä varsinaisesti väkivaltaisemmiksi, mutta entistä röyhkeämmiksi.

Eräs poiminta tuosta alemmasta uutisesta:

Myös OAJ:lle ilmoitetaan Mustosen mukaan opettajien pahoinpitelyistä silloin tällöin, mutta ei välttämättä viikoittain. Mustonen selittää väkivaltatilanteiden määrän kasvua osittain sillä, että erityisluokkien oppilaita on siirretty säästösyistä yleisen opetuksen ryhmiin. Ryhmäkokojen kasvaminen synnyttää hänen mukaansa aiempaa herkemmin konflikteja, ja väliin menevät opettajat voivat joutua itsekin tulilinjalle.

Tjaa. En oikein usko että tuo erityisluokilta siirtäminen on syy. Itse en ole koskaan ollut erityisluokalla, mutta olen läpi kouluaikani tuntenut todella monta erityisluokkalaista (tällä hetkellä olen siis yläasteella), eikä ainutkaan heistä ole ollut mitenkään väkivaltainen, sen sijaan ainakin yksi ja todennäköisesti kaksi heistä (en voi mennä vannomaan, toisesta tapauksesta on niin kauan aikaa etten oikein muista kaikkea) on ollut rankasti kiusattuja, siis fyysisestikin. Väkivaltaisimmat oppilaat, jotka olen tuntenut, ovat kaikki olleet ihan normaaleilla luokilla, eivätkä ole koskaan olleetkaan erityisluokalla.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentteja voi jättää anonyymisti ja rekisteröitymättä. En tarkasta kommentteja etukäteen, mutta poistan asiattomat kommentit. Eri mieltä oleminen ei kuitenkaan ole asiatonta.