sunnuntai 27. toukokuuta 2012

Koulukiusatun kaverit

Koulukiusattuna on rankkaa. Sen tiedän kokemuksesta. Monesti kiusaamistarinoihin liittyy oleellisesti se, ettei kiusatulla ole lainkaan kavereita. Pystyn kuvittelemaan miltä se tuntuu, vaikka itse en ole ihan ilman kavereita ollutkaan. On varmastikin täyttä helvettiä, kun ei ole ketään, ei siis ketään kaveria. Luokassa joutuu tekemään ryhmätyöt yksin ellei opettaja sanan varsinaisessa merkityksessä pakota jotakuta pariksi. Ruokalassa ei voi istuutua kenenkään viereen syömään. Välitunneilla ei voi olla kenenkään kanssa, vaan pitää istua yksin jossakin.
Miksi niin monet koulukiusatut joutuvat olemaan yksin? Yhtä ainoata oikeata vastausta ei ole. Oleellista kuitenkin on että kiusattu on epäsuosiossa luokassaan. Ja epäsuosituksi (ja siinä samalla kiusatuksi) on suuressa vaarassa joutua itsekin mikäli kaveeraa sen ''kummajaisen'' kanssa. Eikä ole pakko edes olla kunnon ystävä tuon ''kummajaisen'' kanssa.

Ystävä ja kaveri nimittäin tarkoittavat oikeastaan vähän eri asioita. Kun kaksi henkilöä on kavereita, he ovat toisiaan kohtaan ystävällisiä ja voivat viettää aikaa yhdessä esim. koulussa. Kun kaksi henkilöä on ystäviä, niin silloin he ovat ihan oikeasti ystäviä, ja tiedättehän mitä oikea ystävyys meinaa. Ystävään pystyy luottamaan täysin, hänelle voi puhua lähes mistä vain eikä hän puhu pahaa selän takana.

Koulukiusattu on usein siinä tilanteessa ettei hänellä ole edes kavereita, saati sitten tosiystäviä. Miten suurelta se kiusatusta tuntuisikaan, kun edes JOKU olisi koulussa ystävällinen. Ei tarvitsisi edes olla tosiystävä, kunhan kohtelisi ystävänä, hymyilisi, puhuisi ystävällisesti, ennen kaikkea käyttäytyisi niin että antaisi ymmärtää pitävän sinua ihan hyvänä tyyppinä. Te, jotka noin uskallatte tehdä, en voi sanoin kuvailla kuinka paljon arvostan teitä.
Sillä kiusatuille juuri tuollaiset ihan pienet asiat voivat olla pitkällä tähtäimellä koko elämän pelastus. Ja se on iso juttu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentteja voi jättää anonyymisti ja rekisteröitymättä. En tarkasta kommentteja etukäteen, mutta poistan asiattomat kommentit. Eri mieltä oleminen ei kuitenkaan ole asiatonta.