perjantai 7. lokakuuta 2011

Onko ihme tapahtunut?

Uutinen Iltalehdessä. Onko ihme tapahtunut? Kiusaamista ei lopeteta, mutta aletaanko viimeinkin ymmärtää kuinka vakava asia kiusaaminen oikeasti on? Opetushallitus ei luonnollisesti ilahtunut siitä, että joku alkaisi vihdoinkin tehdä jotain kiusattujen puolesta. Käsittelen sitä kohta, mutta paneudutaanpa ensin tuohon turvafirmaan, joka kertoo lopettavansa kiusaamisen, maksusta tietenkin, mikäli koulu ei siihen pysty.
Tuntitaksa 50 euroa voi kuulostaa kalliilta, mutta veikkaan että aika moni vanhempi, jonka lasta on kiusattu vuosia eikä loppua näy, on hyvinkin valmis sen maksamaan, jos kiusaaminen vain loppuu.

Useampikin äiti on minulle sanonut, että he olisivat olleet valmiita maksamaan, jos joku olisi voinut saada koulun toimimaan. Tällaisessa tapauksessa puhutaan maksimissaan muutamasta kymmenestä työtunnista.

Niinpä. Opettajat ja poliisi luonnollisesti karsastavat tätä uutta juttua, koska sehän antaa sen kuvan etteivät he joskus pystykään puuttumaan kiusaamiseen. Mutta opettajatkin ovat vain ihmisiä, on vain parempi jos kiusaamista selvittelemässä on useampia osapuolia. Tässä turvallisuusfirmassa on sekin hyvä puoli, että siellä asia näemmä otetaan ihan oikeasti vakavasti.

- Jos koululta löytyy yhteistyökykyä, niin pyritään saamaan koulu kyntämään oma etupeltonsa. Jos koululta ei löydy yhteistyökykyä, asiakas voi kerätyn dokumentaation avulla lähteä hankkimaan kiusaajille lähestymiskiellon. Kyllä, se tarkoittaa monesti sitä että kiusaaja joutuu sitten vaihtamaan koulua. Ja se on voi voi.

Nuo keinot kuulostavat huomattavasti paremmilta kuin ne mitä kouluilla, olivatpa ne sitten KiVa-Kouluja tai ihan tavallisia, on käytössään - se iänikuinen puhuttelu, ja jos ei tehoa, niin puhuttelu uudestaan jne. . .
Tällä firmalla olisi käytössään ihan oikeasti toimivia keinoja, jos vain koulut ja poliisi nyt älyäisivät tehdä yhteistyötä tämän sinänsä loistavan ajatuksen kanssa. Mutta EI. . .kun sehän on aivan liian radikaalia, että joku uskaltaisi edes vihjata, että koulukiusaaja mahdollisesti tarvitsee saattaa vastuuseen ja että joku hyypiö uskaltaa edes VIHJATA että opettajat eivät kaikissa tapauksissa osaisi välittömästi puuttua kiusaamiseen. KiVa Koulu on siis jo pelastanut kaiken, ja kaikki muu on turhaa!

 Opettajat ovat ammattilaisia ja Suomeen hyvin rantautunut KiVa Koulu -systeemi on erittäin hyvä malli, jolla kiusaamistapauksia on huimasti voitu vähentää.

Blaablaablaa ja päläpäläpälä. KiVaKoulu sitä ja tätä, se on erittäin hyvä malli tuota. En kiistä, etteikö Kivasta koulusta jotain hyötyä olisikin, mutta ylivoimaisesti parhaat tulokset saataisiin jos nuo opetushallituksessa vain älyäisivät tehdä jotain muutakin kuin saarnata tuota samaa mantariinia. Esimerkiksi tehdä yhteistyötä tämän turvallisuusfirman ja poliisin kanssa. Kiusaaminen kun on rikos, koulut eivät vain tätä yleensä halua myöntää.


Pohjosen mielestä vanhempien pitäisi yrittää uudestaan, mikäli rehtori ei heti tunnu ottavan kiusaamista vakavasti.
- Siitä olen totta kai samaa mieltä, että koulun pitäisi suhtautua vakavasti. Kehottaisinkin vanhempia ottamaan vielä opettajiin ja rehtoriin uudelleen yhteyttä, että tämä on nyt ihan tosi asia, että ainakin meidän lapsen näkökulmasta se asia on tosi, ja silloin siihen kannattaa suhtautua vakavasti.

Niin niin. Mutta mitäpä jos asia ei muutu miksikään vaikka yritetään kuinka monta kertaa? Entäpä jos siihen ei suhtauduta vakavasti. Sellaistakin tapahtuu yllättävän paljon, ja vielä useammin sellaista, ettei koululla oikeasti ole keinoja puuttua kiusaamiseen, vaikka halua löytyisikin. Tämä uusi juttu tarjoaisi nyt mahdollisuuksia siihen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentteja voi jättää anonyymisti ja rekisteröitymättä. En tarkasta kommentteja etukäteen, mutta poistan asiattomat kommentit. Eri mieltä oleminen ei kuitenkaan ole asiatonta.