torstai 22. syyskuuta 2011

Koulukiusaajaksi tahtomattaan?

Tämä teksti liittyy aiemmin kirjoittamaani tekstiin Overlook School. Koulukiusaamisessa on tietyt roolit: kiusaaja, apuri, kannustaja, hiljainen hyväksyjä ja puolustaja, sekä tietenkin kiusattu. Voisi sanoa, että jokainen oppilas koulussa on jotakin näistä, sillä koulukiusaamista esiintyy jossain vaiheessa jokaisessa koululuokassa. Mutta voiko näihin rooleihin joutua myös tahtomattaan? Kyllä voi. Juuri tuota käsittelin tuossa aiemmassa tekstissäni. On ehkä olemassa myös sellaisia kiusaajia, jotka oikeasti nauttivat kiusaamisesta ja tekevät sitä koska se on hauskaa, mutta loppujen lopuksi uskoisin, että suurin osa kiusaajista ikään kuin ajautuu tuohon rooliin tahtomattaan. Koulussa paineet voivat ihan oikeasti olla niin kovat, että etenkin kannustajaksi on hyvin helppo joutua aivan tahtomattaankin, hiljaiseksi hyväksyjäksi vielä helpompi. Tilannetta edesauttaa vielä se, jos kiusaaja on ollut jo päiväkodissa, ja ennen kaikkea se ettei ole saanut kunnon kasvatusta.

Kannustaja? Kannustajilla on suuri vaikutus koulukiusaamiseen, itse asiassa juuri he mahdollistavat sen yhdessä pääpukarien kanssa. Ja juuri siihen rooliin ajautuu usein tahtomattaan koulun suosituimmuusasteikolla keskitasoa oleva kakru.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentteja voi jättää anonyymisti ja rekisteröitymättä. En tarkasta kommentteja etukäteen, mutta poistan asiattomat kommentit. Eri mieltä oleminen ei kuitenkaan ole asiatonta.