torstai 11. elokuuta 2011

Yläkoulun ja alakoulun eroista

Mitä eroja ylä- ja alakoululla on? Kumpi on alttiimpi kiusaamiselle, vai onko niissä eroa? En tiedä kiusaamisen määrästä (tai oikeastaan eri mielipiteitä on niin paljon etten jaksa rueta seulomaan todennäköisintä vaihtoehtoa), mutta mitä eroja niillä on ylipäätään? Alakoulussa suurin osa oppilaista on vielä lapsia. Leikit ovat villejä (raaka hakkaaminen jota kutsutaan lasten leikiksi ei ole villiä, sitä on yläkoulussakin), oppilaat apinoita ja opettajat saa hermoromahduksia heti kun edellinen ehtii laantua. Tyypillinen ala-aste/alakoulu.

Yläaste on tavallaan sekoitus kahta (lähes)ääripäätä. On niitä 16-vuotiaita, jotka ovat jo aikuisuuden kynnyksellä ja sitten 12-vuotiaita, joista harva on tuskin enää lapseksi kutsuttavissa, mutteivät silti vielä aikuisuuden kynnyksellä. Vaikka se seiskaluokkalaisten rääkkääminen yläkoulun alussa onkin onneksi jo myytti (ties mitä tapahtui parisenkymmentä vuotta sitten kun se ei vielä ollut myytti). Mutta tuollainen sekoitus oppilaita kuulostaa aika räjähdysherkältä yhdistelmältä.

Yksi asia mikä kuuluu yläkouluun: tupakka ja alkoholi, päihteet siis. En väitä, etteikö niitä nykyään ala-asteellakin vilahtelisi, mutta yläkoulussa niitä alkaa jo vilistä.

Koulukiusaaminen. Tuoko vanhempien oppilaiden saamat lisävapaudet yhdessä vastuuntunnottomuuden kanssa myös lisää kiusaamista?Eikö olekin ihan oikeasti uskomatonta tekstiä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentteja voi jättää anonyymisti ja rekisteröitymättä. En tarkasta kommentteja etukäteen, mutta poistan asiattomat kommentit. Eri mieltä oleminen ei kuitenkaan ole asiatonta.