maanantai 29. elokuuta 2011

Vaihtoehtoinen syyllinen eli Energiajuomasaarnausta II

Eräs lukijani lähetti kommentin, jossa kertoi että energiajuomien syyttäminen on vain yksi tekosyy syyttää ''turmeltunutta nuorisoa'' jostakin. Tottahan tuo on, ja siitä kirjoitankin tällä kertaa. Energiajuomat sisältävät runsaasti kofeiinia, mikä on tietenkin lapsille haitaksi. Koska Suomessa ei osata muuta keinoa suhtautua ongelmiin kuin kaiken mahdollisen kieltäminen, aletaan energiajuomiin vaatia ikärajaa sun muuta. Loppujen lopuksi kysymys on uskoakseni siitä, että pitää olla jotain mitä syyttää taas vaihteeksi nuorison huonosta terveydentilasta, ja huomio kääntyy energiajuomiin, koska ne ovat helppo uhri. On aivan totta, että energiajuomat ovat aivan sairaan epäterveellisiä, mutta niin on normaalit limsatkin. Totta, energiajuomissa on sitä kofeiinia, joka runsaissa määrin on myös terveysriski. Runsaissa määrin. Ilmeisesti kukaan ei osaa ajatelakaan sellaista mahdollisuutta, että joku nuori osaisi ajatella itsekin eikä siis ehkä vedäkään noita litkuja kymmentä litraa päivässä?

Sokeria ja muita hiilihydraatteja sekä Hampaantappo Happoja on kokiksessa ja muissa limsoissa saman verran. Miksei näitä ole ruettu syyttelemään yhtä lailla? Koska ne ovat ikänsä puolesta ''turvallisiksi'' koettuja elintarvikkeita, kun taas energiajuomat ovat, hui kauhistus, uusia, ja HUI KAUHISTUS, nuorethan tykkäävät niistä! Energiajuomat ovat siis ikänsä puolesta helpompi uhri. Ehkä koomisin piirre koko energiajuomasaarnauksessa on nimenomaan, se ettei se suinkaan vähennä nuorison intoa juoda näitä litkuja. Päinvastoin, nuoren mieli toimii useinkin täysin päin vastoin ja energiajuomien juominen koetaan sitä mielekkäämpänä mitä kielletympää se on. Juuri tätä kieltäydytään huomaamasta.

Samanlainen juttu on suhteessa Internet-koulukiusaaminen. Kun nettikiusaamista käsitellään, ruetaan usein syyttämään kovaan ääneen nettiä ja sitä että kun sitä ei voi valvoa niin se on niin paha juttu. Ei se ole netin syy, että Kiusaaja-Kalle ja Hännystelijä-Heikki yhdessä uskollisen taustanauramisbändinsä kanssa päättää kiusata Rilli-Rikua. Sitä kiusaamista tapahtuu paljon enemmän netin ulkopuolella, eniten koulussa, sekä myös työpaikoilla, päiväkodeissa ja koulumatkoilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentteja voi jättää anonyymisti ja rekisteröitymättä. En tarkasta kommentteja etukäteen, mutta poistan asiattomat kommentit. Eri mieltä oleminen ei kuitenkaan ole asiatonta.