tiistai 16. elokuuta 2011

Syrjiminen

Syrjintä ja ryhmästä eristäminen ovat kiusaamisen, niin koulu- kuin muunkin, keskeisin juttu. Se voi olla fyysistä tai sanallista, usein molempia, mutta siihen liittyy aina kiusatun heikompi sosiaalinen status. Syrjiminen. Jouduin sekä sanallisen että fyysisen kiusaamisen kohteeksi. Sanallinen oli paikoin hyvinkin törkeätä, fyysinen kiusaaminen lähinnä lievää, mutta kipeimmät muistoni ovat silti nimenomaan syrjimisestä. Se oli pahinta, ja se kuuluu jokaiseen kiusaamistapaukseen. Ja mikä pahinta, tätä hiljaista kiusaamista on ulkopuolisen vaikeata havaita. Tärkein osa kiusaamista on nimenomaan sitä hiljaista, sosiaalista väkivaltaa, se taitaa olla virallinen termi.

Suositut lapset ovat pahimpia koulukiusaajia. Ollakseen kiusaaja pitää olla suosittu. Kannustajana ja hiljaisena hyväksyjänä voi toimia kuka tahansa, mutta ollakseen kiusaaja, pitää olla suosittu eli omata sosiaalista valtaa. Vaikka jutussa väitetäänkin että kaikista suosituimmat lapset harvemmin kiusaavat, en oikein jaksa uskoa sitä. Pidän paljon todennäköisempänä (lähinnä omien kokemusteni pohjalta) että he ovat nimen omaan niitä pääjehuja, mutta nämä muut tekevät likaisen työn. Suokaa anteeksi, olen tästä tainnutkin jo kirjoittaa, mutta mennäänpä eteenpäin.

Miten koulussa siis pääsee suosituksi? Tähän ei ole yhtä tietä. Pitää olla hyvä urheilussa, vastakkaisen sukupuolen mielestä hyvännäköinen ja pitää olla paljon kavereita, että on sosiaalista tukiverkostoa. Suosittu ja hyvä kaveri eivät ole sama asia. Näin karkeasti voisin määritellä, että suosittu on se jonka ympärillä parveilee porukkaa, siis muuten kuin kiusaamistarkoituksessa ja jolla on eniten sanavaltaa ryhmässä. Ja mikä tärkeintä, hän on yleensä vastakkaisen sukupuolen suosikki. Se nostaa statusta ryhmässä erittäin kovasti. Ja avaa mahdollisuuksia kiusaamiseen. Kiusattua kiusaavat ainakin hiljaisesti usein kaikki luokan oppilaat, sukupuoleen katsomatta. Tuskin mikään on nöyryyttävämpää pojalle, kuin joutua nöyryytetyksi tyttöjen edessä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentteja voi jättää anonyymisti ja rekisteröitymättä. En tarkasta kommentteja etukäteen, mutta poistan asiattomat kommentit. Eri mieltä oleminen ei kuitenkaan ole asiatonta.