perjantai 19. elokuuta 2011

Kypärän- ja turvavyön käyttö

Kouluun kuljetaan usein pyörällä. Lapsia kannustetaan, että jos mahdollista, kulkekaa pyörällä tai kävellen. Mutta lasten kesken on yksi kirjoittamaton sääntö: pyöräilykypärää ei saa käyttää. Mikäli käyttää pyöräilykypärää, on nössö, pottapää ja mammanpoika. Tosimiehet eivät käytä kypärää. Mistä ihmeestä tämä oikein johtuu? Tässä on kysymys juuri Häpeä Ja Nöyryytys-kulttuurista. En oikein osaa sanoa, mistä se kypäränkäytön ''nössöyskäsitys'' alunperin lähti, mutta juttu nyt vain on niin, että kovat tyypit ei sitä käytä ja ne jotka käyttää, on pottapäitä ja nössöjä. Pyöräilykypärähän suojaa monilta vakavilta seurauksilta, kuten halvauksilta. Miksi sitä on niin nössöä käyttää?

Lasten ja nuorten kulttuuriin kuuluu uhmata kaikkia mahdollisia kieltoja. Ja lisäksi uhmata järkeä. Kun pyöräilykypärää käyttävä järkevä lapsi, siis koululaiskielellä ''nössöpottapäämammanpoikahomoääliögnögnönöö!!!!!'' joutuu pilkkaamisen ja pahassa tapauksessa kiusaamisen kohteeksi, arvatkaapa rohkaiseeko se käyttämään kypärää edelleen? Tuskinpa. Sosiaaliset paineet ovat koulussa sellaisia, että jos se olisi fyysistä, riittäisi se kutakuinkin puristamaan kymmenen kiloa betonia millinpaksuiseksi lätyksi. Asiaa ei todellakaan auta se, että koulun henkilökunta säännöllisesti koettaa ''kannustaa'' lapsia ja nuoria käyttämään kypärää. Arvatkaapa auttaako? Ehei, ne jotka ottavat vihjeestä vaarin, kukistetaan henkisellä väkivallalla armottomasti.

Toinen hyvin samankaltainen asia on turvavyön käyttö. Kun käydään esim. luokkaretkellä, ja bussissa on turvavyöt, ei kirjoittamattomien sääntöjen mukaan niitä saa missään nimessä käyttää. Mikä siinä turvavyössä on niin kamalaa? Sitä nyt vain on niin nössöä käyttää ettei niin yksinkertaisesti saa tehdä. Juuri tällainen häpeäkulttuuri on olennainen osa koulukiusaamista ja koulujen hiera(na)rkiaa. Naiivit aikuiset eivät vain tällaista käsitä eikä heillä ole hajuakaan tästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentteja voi jättää anonyymisti ja rekisteröitymättä. En tarkasta kommentteja etukäteen, mutta poistan asiattomat kommentit. Eri mieltä oleminen ei kuitenkaan ole asiatonta.