torstai 11. elokuuta 2011

Kunnioituksesta ja opettajan vaikutusmahdollisuuksista

Siitä väitellään ja väitellään, kiusataanko yläkoulussa yhtä paljon kuin alakoulussa. Toiset väittävät ettei eroa, toiset että toisessa enemmän ja toiset että toisessa, toiset toista ja toiset tätä. Mielenkiintoinen seikka kuitenkin on se, josta tutkijat ovat kutakuinkin yhtämieltä - oppilaat kertovat kiusaamisesta opettajille harvemmin ylä- kuin alakoulussa. Niiden, joita on kiusattu ala-asteesta asti ja jotka ovat - turhaan - kertoneet opettajalle, asennetta ei tarvitse ihmetellä sillä he tuskin tekevät samaa virhettä enää uudestaan. Ja lienee selvää että oppilaan kunnioitus opettajia kohtaan vähenee - jos sitä on ollutkaan, sitä mukaa kun vanhetaan. Ekaluokkalaiset kunnioittavat opettajia lähinnä sen takia että heidän ''kuuluu'', koska opettajat ovat. . .no, tätä on hiukan hankala selittää. Mutta jos yläkouluikäinen kunnioittaa opettajia, uskoakseni se on hiukan eri asia kuin jos ekaluokkalainen niin tekee. Pieni ekaluokkalainen, jolle aikuiset ovat kutakuinkin pilvenpiirtäjiä, kunnioittaa opettajaa auktorioeettina-vai-miten-se-nyt-kirjoitetaankaan. Vanhempi yläkouluikäinen taas pystyy jo näkemään opettajat ihmisinä, ja jos hän kunnioittaa jota kuta tiettyä opettajaa, hän kunnioittaa tavallaan samanarvoiseksi kokemaansa ihmistä, ei pelkkää auktorioeettiä-vai-miten-se-nyt-kirjoitetaankaan.

Uskomattoman hyvin kirjoitettu, eikö?

Oma kiusaamiseni saatiin loppumaan fiksun opettajan toimesta. Haluaisin tässä tekstissä käsitellä sitä asiaa, mikä monia pitkään kiusattuja vaivaa - mikseivät opettajat puutu/pysty puuttumaan kiusaamiseen? On totta, että opettajilla ei ole useinkaan riittävästi taitoa puuttua kiusaamisen eikä havaita sitä, mutta en kuitenkaan ole sitä mieltä, etteikö kiusaaminen voisi loppua opettajankin toimesta. Siksi siis kannatan, että kiusatuksi joutuneet, MENKÄÄ kertomaan opettajalle. Omalla kohdallani kävi juuri niin harvinaisesti, että se toimi. Minua ei tosin kiusattu järjettömän rankasti. Jos kiusaaminen jaettaisiin

  • lievään
  • keskipahaan
  • vakavaan

oma tapaukseni olisi pahimmillaan keskipaha. Se ei kestänyt edes läpi alakoulun, mutta se riitti silti jättämään minuun syvät arvet. Voitte vain kuvitella miten vaikuttaa läpi peruskouluiän, pahimmassa tapauksessa päiväkodista työpaikalle (ja hautaan?) kestävä ''vakava'' kiusaaminen.

Mutta puhe oli opettajan vaikutusmahdollisuuksista. Kyllä niitä on. Ne ovat ehkä heikot, mutta kyllä niitä on. Se riippuu toki paljon opettajan ammattitaitoisuudesta sekä siitä kuinka psykopaapäättäväisiä kiusaajat ovat. Mutta opettajalla on kyllä mahdollisuuksia vaikuttaa kiusaamisen, jopa lopettaa se. Ongelmana vain on se, että
vaikka yksi kiusaamistapaus loppuisikin, kiusaajat valitsevat yleensä (ainakin jäädessään samaan kouluun) uuden uhrin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentteja voi jättää anonyymisti ja rekisteröitymättä. En tarkasta kommentteja etukäteen, mutta poistan asiattomat kommentit. Eri mieltä oleminen ei kuitenkaan ole asiatonta.