lauantai 20. elokuuta 2011

Koulukiusaamisen syyt (eivät ole sinussa)

Koulukiusaaminen ei ole kiusatun vika. Usein näin koetetaan kiusaamista selitellä, etenkin kiusaajan taholta. Mistäköhän johtuu, että kiusaaja ymmärretään loputtomiin, kun taas heti kun kiusattu ilmaisee pahaa oloaan kirjoittamalla, saa hän peräänsä kaikki mahdolliset viranomaiset. Mistä tämä kaikki johtuu? Miksi kiusattu pakotetaan passiiviseen rooliin, ja jos hän tästä poikkeaa tulee siitä hänelle seuraamuksia? Miksikö? Koska ei uskalleta eikä osata tehdä muutakaan. Lapsen pitäisi vain odottaa kaikessa rauhassa että aikuiset selvittävät kiusaamisen. Voihan siinä niin käydäkin, mutta entäpä jos ei? Kiusattu ei saa tehdä itse mitään.

Kiusatuista on stereotypioita - outo, hiljainen, syrjäänvetäytyvä nörtti, joka ei käy suihkussa ja haisee. Mistä nämä ovat lähtöisin? Eivät kaikki kiusatut ole syrjäänvetäytyviä nörttejä - minulla ei ole mitään ''nörttejä'' vastaan, parempi sekin aina kuin kiusaaja tai kannustajamassazombi - suurin osa - kuten minä itse! - on aluksi iloisia ja sosiaalisia, kunnes kiusaaminen murskaa heidät. Harvalla aikuisella on oikeasti aavistustakaan siitä millaista koulunkäynti on. Ikäänkuin peruskoulusta selviytyminen ei olisi muutenkin tarpeeksi rankkaa, pystyy kiusaaminen murskaamaan ihmisen täysin. Mikäli hän vielä jatkaa kamppailua, siirtyvät poliisi ja ''lastensuojelu'' mukaan peliin, kunnes kiusattu ei enää pysty kamppailemaan vastaan. Suurin osa ''viranomaisista'' on täysin vihjeettömiä kiusaamisen edessä - parhaassa tapauksessa, muut tekevät kaikkensa pahentaakseen kiusatun ja koulun tilannetta.

Koulukiusattujen stereotypioista vielä - se huono hygienia. Mistä se on lähtenyt? Etenkin tyttöjen keskuudessa ei pidetä ''Haisevista Nörteistä'', millä tarkoitetaan keskivertoa kiltimpiä ja usein järkevämpiä poikia. Ainoastaan ne kiusaaja-sankarit kelpaavat. Tuo linkittämäni teksti on varoittava esimerkki siitä miten pahimmillaan voi käydä. Kiusatut poljetaan sosiaalisesti matalaksi - heidän kanssaan on noloa olla, eikä heillä ole juuri toivoa päästä seurustelemaan. Kiusattu voidaan helposti leimata hygieniansa laiminlyöneeksi nörtiksi, joka ei kelpaa sitten kenellekään. Tällaista stereotypiaa tuputetaan usein mediassakin koulukiusatuista.

Muista ettei kiusaamisen syy ole sinussa. Se on kiusaajissa ja niissä jotka eivät siihen uskalla puuttua. Ja ennen kaikkea yhteiskunnassa. Ja koulussa, joka pystyy murskaamaan ihmisen mielen alkutekijöihinsä, eli agressioon.

4 kommenttia:

 1. se on vaan niin että ihmiset on biologisia eläimiä, ja kakaroitten kiusaaminen toisia kohtaan on perimältään sitä että pentueessa tai laumassa olevat poikaset taistelevat parhaasta paikasta, kiusaamista ja reviiritaistelua tulee olemaan aina, ellei ihmistä muuteta ganeettisesti..

  VastaaPoista
 2. Noinhan se on. Koulu on juuri siitä julma paikka että siellä erinäiset kakarat joutuvat olemaan pakosta keskenään tekemisissä vaikkeivät haluaisi, ja siitä seuraa juuri sitä kiusaamista.

  VastaaPoista
 3. Noh, eipäs tuo suurimmalla osalla mitään. Itsekin sain aika kaikki vastaan minä kohtelua yläasteella, mutta nopeasti unohtui moiset kun tuli ensimmäinen sydänsuru (lukion vika vuos).

  Naiset osaa tuhota miehen paljon tehokkaammin kuin yksikään "kovis porukka" :p

  VastaaPoista
 4. >se on vaan niin että ihmiset on biologisia eläimiä, ja kakaroitten kiusaaminen toisia kohtaan on perimältään sitä että pentueessa tai laumassa olevat poikaset taistelevat parhaasta paikasta, kiusaamista ja reviiritaistelua tulee olemaan aina, ellei ihmistä muuteta ganeettisesti..

  Mistä sitten johtuvat isot erot kiusaamistilastoissa eri maiden välillä? Suomessa kiusaamista raportoidaan selvästi keskimääräistä enemmän. Esim. Ranskassa lasten harjoittamalle väkivallalle on tyypillisesti nollatoleranssi jo päiväkodeissa. Seuraukset näkyvät sitten koulussa siinä missä Suomessakin. Ihmisaivot ovat plastinen elin, lasten vielä erityisesti. Ympäristö vaikuttaa vahvasti geenien ilmentymiseen tällaisissa asioissa.

  VastaaPoista

Kommentteja voi jättää anonyymisti ja rekisteröitymättä. En tarkasta kommentteja etukäteen, mutta poistan asiattomat kommentit. Eri mieltä oleminen ei kuitenkaan ole asiatonta.