sunnuntai 5. kesäkuuta 2011

Haluttomuutta ja voimattomuutta

KiVa Koulussa puhutaan paljon siitä kuinka pitää saada niskalenkki voimattomuudesta. Mitenkö KiVa Koulu tekee sen? Onnittelut - voimattomuus pois, tilalle. . .haluttomuus. Nimittäin haluttomuus ymmärtää ettei kiusaaminen häviä mihinkään millään Kivoilla kouluilla sun muulla lässynläällä. Totta kai Kiva Koulu-ohjelmaa käyttämällä voidaan saada yksittäisiä kiusaamistapauksia selvitettyä ja lopetettua, kuten monilla muillakin konsteilla, mutta mitään suuremman mittakaavan apua siitä ei ole. Kiva koulussa yritetään (Nynny Nyhveröä lainatakseni) vain paikata läpimätää taloa purukumilla.

Vika (ainakin yksi vika) on siinä etteivät Kivan koulun (talo sortuu!) väsänneet tyypit ilmeisesti oikeasti tajua kuinka vakavaa kiusaaminen oikeasti on. Eivätkä etenkään sitä että se vaatisi oikeasti radikaalimpia otteita. Kiusatuilta vaaditaan äänekkäästi etteivät he saa alistua vaan heidän on kerrottava aikuiselle. Sitten? Entäpä jos se ei autakaan? Hänen on kerrottava uudestaan. Entä jos sekään ei auta? No, hänen on vain odoteltava kiltisti että aikuiset korjaavat ongelman hänen puolestaan. Eikö se juuri ole alistumista? Entäpä koulun vaihto? Silloin kiusaaja jää vanhaan kouluunsa ja valitsee taas uuden uhrin. Kiusatun pitää vain alistua kohtaloonsa ja olla hiljaa. Jos hän itse tekee jotain puolustautuakseen, syytetään häntä koko asiasta.

Juttu vain on niin, etteivät viranomaiset ja ''asiantuntijat'' vain tunnu tajuavan millainen paikka koulu oikeasti on. Lässytys ja Kivat koulut eivät ratkaise mitään. Kiusaajat tuskin lopettavat jos heille vain lässytetään.

1 kommentti:

  1. KiVa-kouluissa ja muissa vastaavissa ohjelmissa on se olennainen puute, että niiltä puuttuu keinot puuttua kiusaamiseen. Varsinkin verbaali kiusaaminen on niin ovelaa, että aikuiset eivät välillä edes pysty - tai suostu - kuvittelemaan, kuinka kekseliäitä jopa 10-vuotiaat voivat olla.

    Esimerkki: luokkakaverin isän firma on tehnyt konkurssin ja perhe on saanut häädön kodistaan, kun vuokrat on maksamatta. Luokkakaveria voidaan kiusata esimerkiksi siten, että joku kysyy täysin "viattomasti" tunnilla opettajalta, että "mitä tapahtuu, jos asuu vuokralla eikä maksa vuokraansa", jolloin opettaja vastaa "saa häädön" ja luokka hihittelee - ja opettaja katselee vihjeettömänä.

    VastaaPoista

Kommentteja voi jättää anonyymisti ja rekisteröitymättä. En tarkasta kommentteja etukäteen, mutta poistan asiattomat kommentit. Eri mieltä oleminen ei kuitenkaan ole asiatonta.