torstai 7. huhtikuuta 2011

Ruokana koulukiusausta

Kumiperunat. Limapullat. Se mössö jota sanotaan ruskeakastikkeeksi. Tuolit. Ohuet pöydät ja lapselliset julisteet seinillä. Salaatti. Maito. Kiusaaminen. Nöyryytys. Syrjintä. Tervetuloa kouluruokalaan. On sisänsä hieno juttu että koulussa tarjotaan ateria. Oppilaiden kertomukset kumiperunoista ynnä muista ovat suurimmilta osin (en kyllä sano että kokonaan) liioittelua, ja vaikken itsekään menisi kouluruokaa kehumaan miksikään maailman parhaimmaksi ateriaksi, niin se on kuitenkin ilmaista ja käy lounaasta. Tosin viimeaikaiset uutiset ovat esittäneet ettei, kouluruoka asiantuntijoiden mukaan olisikaan niin terveellistä kuin on kehuttu. Mutta kuitenkin, kiusaaminen. Kiusaamista esiintyy kaikkialla kouluympäristössä vessoista liikuntasaliin. Kouluruokailuun mennessä oppilaat pesevät kätensä ja menevät jonossa ruokalaan. Tai ainakin periaatteessa jonossa, sillä kymmenen metrin päässä luokasta jonosta on jäljellä erinäiset kaveriryhmät, muutamia ''kaksosia'', sekä pari yksinäistä. He menevät ruokasaliin ja pöytiin. Tässä kohdin tullaan siihen syrjintään, joka liittyy olennaisesti kiusaamiseen. Vaikka käytävillä kulkeminen ja jonotus ovatkin otollisia tilaisuuksia kiusaamiseen, niin kun oppilaat menevät pöytiin, kaveriryhmät pyrkivät tietysti samaan pöytään, ''kaksoset'' samoin mutta entäs ne yksinäiset? ''Mene pois, ei me sua haluta tänne pilaamaan kaikkea läsnäolollasi.'' ''Painu vittuun'' ''Mitä sää homo tänne tuut'' ''PIIP ei ainakaan sitten tuu tunkemaan tänne''. Juuri tuollainen satuttaa henkisesti erityisen paljon, erittäin pahasti ja on rikkihappoa itsetunnolle. Samanlainen tilanne on liikuntatunnilla (joka muuten on vielä pahempi paikka ja vielä otollisempi tilaisuus kiusaamiselle) kun joukkueita valitaan. Samoin pari- ja ryhmätyöt. Kaveriryhmät ovat keskenään, kiusatuksi joutunut jää yksin ja lopulta hän päätyy kolmanneksi pyöräksi johonkin ryhmään tai ope määrää hänen parikseen jonkun.

Erittäin olennainen osa koulukiusaamista on syrjintä. Vaikka kaikki luokan oppilaista eivät kiusaamiseen osalistuisikaan, koskettaa se aina koko luokkaa. Joko on kiusaajien puolella tai hiljainen hyväksyjä, tai puolustaja. Kiusatulla voi kyllä hyvin olla puolustajiakin. Useampiakin luokassa, mutta juttu on niin ettei se että kiusatulla on puolustajia, suinkaan tarkoita että kiusaamista ei enää voisi olla. Kiusatun puolustaminen ei suinkaan ole aina tuollaista ''tyyppi ryntää katsojaringin keskelle ja käskee kiusaajia lopettamaan kiusaamisen koska se ei ole oikein ja sitä rataa''. Puolustaja on monesti sellainen, joka heittää iskuja kiusaajille, tai koettaa viedä näiden mielenkiinnon muualle. Esimerkiksi puolustaja voi kiusaajien ivaillessa kiusatulle, ivailla heille. Mistäkö saan syyn puhua kuin tutkimuksessa? Olen itse ollut mukana aika monessa kiusaamistilanteessa, ja toiminut itsekin puolustajana. Lähinnä ''sanallisesti.'' Ivaillut kiusaajille takaisin. Puolustaminen voi olla myös sitä että kertoo opettajalle/vanhemmille/jollekin muulle aikuiselle. Eikä se tarkoita että pitää rynnätä kesken tilanteen opettajan puheille, vaan sen voi tehdä mainiosti myös esim. välitunnilla tai koulun jälkeen/ennen koulua. Aina vain aikuisille kertominen ei auta, ikävä kyllä. Se kuitenkin voi olla, ja on kannattavaa, vaikka tilanne saattaakin jopa pahentua. Kyllä, saattaa hyvinkin pahentua, vaikka itselläni ei niin käynytkään. Se riski kuitenkin kannattaa ottaa, ja lisäksi puolustautua, tosin puolustautuminen nyt ei aina vain ole mahdollista. Etenkään verbaalisissa hyökkäyksissä, fyysisessä kiusaamisessa se sen sijaan on helpompaa. Vaikkei puolustautuminen kiusaamista lopettaisikaan, on se parempi vaihtoehto kuin seistä tumput suorina ottamassa iskuja vastaan.

Koulukiusaaminen on osa koulua. Se ikään kuin kuuluu kouluun. Niin se vain on, ikävä kyllä. Kun läjä lapsia/nuoria survotaan ahtaaseen tilaan päiväksi, niin se johtaa raakaan väkivaltaan, kai se nyt pitäisi tajuta. Koulussa ei ole kivaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentteja voi jättää anonyymisti ja rekisteröitymättä. En tarkasta kommentteja etukäteen, mutta poistan asiattomat kommentit. Eri mieltä oleminen ei kuitenkaan ole asiatonta.