perjantai 8. huhtikuuta 2011

Nörtit ja heidän tietokoneensa

Mitä yleensä tarkoitetaan sanalla ''nörtti''? ''Nörtti'' tarkoittaa yleensä sosiaalisesta elämästä syrjäytynyttä, usein koulukiusattua tyyppiä joka viettää päivät pitkät koneellansa ja elää vain pizzalla ja energiajuomalla. Kouluissa tätä nimitystä käytetään yleensä ihmisestä, joka on kiinnostunut omista jutuistaan ja älykäs, eikä vain kulje massan mukana.

Yleensä aikuiset ihmiset pitävät tietokoneiden äärellä vietettyä aikaa lähinnä ajan tuhlauksena. ''Nörttiä'' joka viettää paljon aikaa koneella, pidetään elämää omistamattomana. Ollaan sitä mieltä, ettei kavereiden kanssa jutteleminen Facebookissa tai keskustelupalstoilla ole mitään oikeaa keskustelua. Juttu vain on niin, että koulukiusatulla, joka tässä tapauksessa on se ''nörtti'', ei ole kavereita kuin netissä. Mutta tätä eivät aikuiset usko, vaan patistavat nörttiä vain ulos ''tapaamaan ihmisiä oikeasti'' tai ''urheilemaan''. Pointtini on se, että kaverit virtuaalimaailmassa ovat aivan samanarvoisia kuin oikeatkin kaverit. Tätä eivät juuri aikuiset sulata, sillä he usein näkevät Internetin pelkkänä mörkönä. Kun koulukiusattu, jolla ei ole lainkaan kavereita koulussa, viettää aikaa keskustelupalstoilla ja muuten internetissä entistä enemmän, ollaan sitä mieltä ettei hänellä ole elämää. Aivan, koulukiusaajilla, jotka pönkittävät egoaan hakkaamalla pienempiään, heillähän on elämä?

Kritisoin nyt mediassa esitettyä asetelmaa, että nörtti on joku elämää omistamaton idiootti. Mielestäni on paljon parempi viettää aikaansa koneella ja vaikka kuntoilla/jumpata samalla (kyllä, se on täysin mahdollista, itse asiassa teen sitä nytkin). Toinen asia, jota harvoin ymmäretään, on se että on olemassa muutakin liikuntaa kuin joukkueurheilulajit. Tai kouluissa - joukkuepelleily. Käsittelin samaa asiaa aiemmassa tekstissäni Koululiikunta Vs. Urheilumieli. Itse asiassa väittäisin, että kuntourheilu, tai kamppailulajit, kuten nyrkkeily, karate, jujutsu, judo, potkunyrkkeily yms. sekä jumppaaminen ja hölkkääminen yleensäkin, sekä tanssiminen kohottaa kuntoa enemmänkin kuin joukkueurheilu. Ja näitä voi mainiosti harjoitella kotona, vaikka koneekin ääressä. Nörtti, joka viettää suurimman osan aikaansa koneen ääressä, ei suinkaan ole välttämättä huonokuntoinen. Toki raitista ilmaakin on saatava.

Netissä voi löytää kavereita aivan hyvin, kuin oikeassakin elämässä. Tai no oikea ja oikea. . .kun juttelee netissä kaverinsa kanssa, juttelee tämän kanssa samalla. Erona on vain se, että puhumisen sijasta kirjoitetaan. Tai eipä aina, oletteko koskaan kuulleet Skypesta? Tekstini saattoi mennä paikoin sekavaksi, mutta tästä aiheesta oli hiukan hankala kirjoittaa. Pointtini on, että netissä oleskelevalla nörtillä voi hyvin olla paljon parempikin elämä kuin jalkapalloa pelaamalla aikaansa viettävällä koulukiusaajalla. Eikä netissä chattaileva nuori keskustele koneen kanssa, hän keskustelee toisen ihmisen kanssa. Homman varjopuoli tosin on se, että kiusaaminen voi tapahtua netissäkin. Kyllä vain, muutkin kuin koulukiusatut ''nörtit'' käyttävät konetta, tuliko yllätyksenä, ''asiantuntijat''? Nettikiusaaminen on ihan pahuksen ikävä juttu, koska kommenteja voi jättää nimettömänäkin. On aika säälittävää, kun kommentteja ei viitsitä edes laittaa omalla nimellä. Nettikiusaamisen tekee hankalaksi myös se, ettei tekijää voida aina jäljittää. Vaikka tekijä onkin uhrille lähes aina jollain tapaa tuttu (tuskinpa kukaan ihan noin vaan rupeaa tuntemattomalle ihmiselle vittuilemaan, tai ainakaan levittämään tästä juoruja sun muuta ihan kiusatakseen), niin netissä häntä on hankala saada kiinni, ellei poliisi puutu asiaan ja selvitä IP:tä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentteja voi jättää anonyymisti ja rekisteröitymättä. En tarkasta kommentteja etukäteen, mutta poistan asiattomat kommentit. Eri mieltä oleminen ei kuitenkaan ole asiatonta.