torstai 21. huhtikuuta 2011

Nettikiusaaminen sun muu p*ska

Koulukiusaamisen yksi muoto on nettikiusaaminen. Nettikiusaamisen eräs muoto on se, että kiusatusta laitetaan loukkaavia kuvia tai videoita nettiin. Joku aika sitten olisiko ollut viime vuonna (2010), en muista tarkalleen, oli uutinen että pari teini-ikäistä tyttöä oli pakottanut toisen riisumaan vaatteitaan ja kuvanneet kännykkäkameralla. Tapaukseen liittyi myös pahoinpitely. Tapauksesta taisi nousta aika suuri kohu, miksi? Tuollainen on koulussa arkipäivää. Seksuaalinen nöyryyttäminen kuuluu kiusaajien vakiojuttuihin. Kohu taisi nousta siksi että kyseinen tapaus tapahtui koulun ulkopuolella, ja paikalle taisi sattua silminnäkijöitäkin. Koulussakin näitä ''silminnäkijöitä'' on ja paljon, mutta he ovat joko kiusaajaa kannustavia mänttejä, tai ulkopuolisiksi jättäytyviä. On tietenkin kiusattujen puolustajiakin.

Olen katsonut elokuvan nimeltä Ben X vastikään. Kyseessä on elokuva joka kertoo koulukiusatusta aspenger-nuoresta. Elokuvan alkuvaiheessa kiusaajat vetävät Benin housut nilkkoihin koko luokan edessä, ja lähes kaikki ympärillä olijat kuvaavat tapahtumaa kännykkäkameroillaan. Arkipäivää koulussa siis. On ihan tyypillistä, että kiusatusta otetaan loukkaavia kuvia ja videoja, ja joko näytetään kavereille, tai pistetään nettiin.

Koulukiusaamisessa on kyse siitä, että kiusaamisen uhriksi joutuva eristetään luokan muusta yhteisöstä. Hänellä ei ole luokassa minkäänlaisia oikeuksia, hän on syntipukki, jonka niskoille kaikki mahdollinen laitetaan. On ''noloa'' olla hänen kaverinsa. Joskus kiusatun kykyjä ''kehutaan'' esim. kannustetaan häntä puhumaan luokan edessä, kun hän on mukamas  niin hyvä puhuja. Ei väliä, onko kiusattu oikeasti hyvä tässä, mutta tuosta on hankala kieltäytyä, kun vähint. puoli luokallista apinoita vaatii häntä menemään luokan eteen. Noh, hän suostuu. Esityksen jälkeen hänelle kuitenkin irvaillaan, ja useimmiten hän on TYHMÄ tai ÄÄLIÖ kun suostui. ''Ei vittu kun tuo on tyhmä.'' Tuo lause soi edelleen korvissani. On ihan tyypillistä, että kiusattua muka kehutaan, että saadaan nolata ja pilkata häntä entistä komeammin.

Luokan yhteisössä kiusattu on kuta kuinkin samassa asemassa kuin vangit keskitysleirillä. Eläin laittomassa koelabrassa. Häntä nöyryytetään seksuaalisesti. Erityisen paskamaista on, kun kiusatun ollessa poika lauma tyttöjä tulee kyselemaan häneltä kaikenlaista intiimiä. Ymmärtänette mitä tarkoitan. Nuoremmilla tyypillinen kysymys on ''Tiiäksä mitä tarkottaa PIIP?''. Vanhemmilta oppilailta kysellään intiimejämpiäkin asioita. Ihan tiedoksi, vanhempi voi tässä tapauksessa tarkoittaa 12-vuotiastakin. Voitte kuvitella millainen on paine, kun kiusattu joutuu vastailemaan kysymyksiin joukon edessä. Kun poika joutuu nöyryytetyksi tyttöjen edessä, ja mikä vielä pahempaa - tyttöjen toimesta, etenkin mikäli kyseessä on seksuaalisuuten liittyvä sorsiminen, on se. . .anteeksi, tähän on paha löytää tarpeeksi kuvaava adjektiivia. Samaa sukupuolta olevien tekemänäkin se on tarpeeksi kamalaa, mutta kun sen tekevät vastakkaisen sukupuolen edustajat, joiden edessä nimenomaan pitäisi olla suosittu tai edes ''ok'', on tilanne kiltisti sanottuna suht. paskamainen. Opettajien silmissä tytöt ovat kilttejä ja viattomia, jotka ehkä kiusaavat toisiaan, mutta joiden silmissä pojat ovat täysin tasavertaisia. Ei metsään vaan tietä takaperin ja tuplavoltilla pusikkoon joka sijaitsee suossa alikossa.

Miten kamerakiusaaminen siis liittyy seksuaaliseen nöyryyttäämiseen? Kuvitelkaapa että housusi vedetään nilkkoihin koko luokan edessä pulpetilla seistessäsi ja se kuvataan, ja näytetään kaikille mahdollisille ja pistetään vieläpä nettiin? Tai että tuo intiimienkyselykohtaus videoidaan ja sama juttu? Sitten vielä eräs pahimmista - kuvittelepa, että pojalla alkaa seisomaan kun ollaan suihkussa liikuntatunnin jälkeen tai uimahallissa? Tähän ei suinkaan tarvitse olla bi taikka homo - juttu nyt vain on niin, että etenkin teini-iässä se alakerran tyyppi vain tuppaa nousemaan milloin sattuu. Fakta se on. Jos tämä tapahtuu kun on muiden poikien kanssa suihkussa. . . Tieteellisistä faktoista ei tuossa tilanteessa juuri piitata, vaan kiusattu on nyt ''todistetusti'' homo ja/tai pervo. Ja tuo tapaus leviää luonnollisesti koko kouluun, mikseipä nettiinkin Facebookin ja Ircin, koulukiusaamisen luvattujen mestojen kautta. Silloin on nauru kaukana. Joten jos siltä tuntuu, uimahallissa voi pelastautua hyppäämällä kylmäaltaaseen. Koulujen homeisissa suihkuissa tällaisia ei vain ole. Oh shit. Voi paska. Osuma tuli arkaan paikkaan.

1 kommentti:

Kommentteja voi jättää anonyymisti ja rekisteröitymättä. En tarkasta kommentteja etukäteen, mutta poistan asiattomat kommentit. Eri mieltä oleminen ei kuitenkaan ole asiatonta.