keskiviikko 27. huhtikuuta 2011

Kun Suomi putos puusta

Kun Suomi putos puusta
oli normi päivä koulussa
Nähtiin puolet siasta
muttei sitä säkkiä
Kiva Koulu silmät peitti
nörtti teki itsarin
Opet voimattomii on
asiantuntijat elää Mallorcalla


Kun Suomi putos puusta
kaikki kävi äkkiä
ei nähty varoitusmerkkejä
eikä edes järistystä
Tarja Halonen pahoittelee Pride-iskua
kansanedustajat samaa paskaa jauhaa
Keppiä syrjäytyneille heilutetaan
pistoolia kapinoitsijoille


Kun Suomi putos puusta
kiltteys oli nörttiä
Kun Suomi putos puusta
kaikki kävi äkkiä
Ei nähty vaaraa Venäjältä
eikä uhkatekijöitä Internetiltä
Kun Suomi putos puusta
avuliaisuus oli noloa
Kun Suomi putos puusta
äly oli hikkeä
Kun peruskoulu kaatui
Suomen maa näin alle jäi


En ole varma, onko tämä tekijänoikeuksien mukaista, mutta hällä väliä, kuuntelin aamusella ''Kun Suomi putos puusta'', joka lienee aika monelle muulekin tuttu biisi lapsuudesta asti. Mieleeni tuli, että Suomi todellakin on pudonnut puusta mitä koulukiusaamiseen tulee. Joku KiVa Koulu on korjaavinaan kaiken. Kuten olen aiemmin kirjoittanut se saattaa EHKÄISTÄ kiusaamista jos se aloitetaan heti päiväkodissa. Mutta veikkaanpa (oma kouluni ei tuossa ole mukana), että kiusaamisen käsittely ja ennaltaehkäisevä työ aloitetaan vasta ala-asteella, jolloin on jo myöhäistä. En hämmästyisi vaikka vasta seiskaluokalla. Vaikka koulukiusaamisesta puhutaankin, vain harva tuntuu oikeasti älyävän kuinka vakava ongelma se on. Ja kuinka kauheaa se oikeasti on. Ne harvat ovat suurimmilta osin niitä joita on itse kiusattu tai joiden läheisiä on kiusattu.

KiVa:ssa koulussa vain puhutaan kiusaamisesta, mutta se ei auta. Eivät ne, jotka jo kiusaavat toisia, lopeta jos heille vain tulee joku sanomaan että se on väärin. Koulukiusaamista yritetään paikata vain helpoin ratkaisuin, vaikka toista väitetäänkin. Ehkä ainoa oikeasti toimiva ratkaisu olisi koko peruskoulujärjestelmän lakkauttaminen. Hätäratkaisuna voisi toimia myös rikosoikeudellisen vastuun ikärajan laskeminen ja se että koulukiusaajat vaihtavat koulua ollessaan liian nuoria joutuakseen vastuuseen, ja linnaan muutamaksi kuukaudeksi (tai vakavissa tapauksissa muutamaksi vuodeksi) mikäli ovat tarpeeksi vanhoja. Miltäs tämä kuulostaisi? Päiväkodissa ja esikoulussa perehdytettäisiin oppilaat siihen että kaikki väkivalta on väärin, paheksuttavaa ja siitä tulee kovat sanktiot. Ja koulukiusaaminen on väkivaltaa. Ja siitä OIKEASTI tulisi sanktioita, vaikkei linnaan joutuisikaan. Sitten käytäisiin kaksi ekaa peruskoulun luokkaa pakollisina, jotta opitaan lukemaan ja laskemaan. Sitten voidaan alkaa opiskella itsenäisesti: olisi pakko käydä 5-10 tunnilla viikossa, mutta aineet ovat vapaavalintaisia. Lapsi saa itse opiskella sitä mikä on mieluista. Aineita olisi myös monipuolisemmin. Ei olisi pakko tuhlata aikaa koulussa 4-8 tuntia joka päivä, vaan saisi käydä opiskelemassa itselleen mieluisia aineita. Veikkaan että tämä nostaisi opiskelumotivaatiota reilusti. Aikaa jäisi myös enemmän harrastuksiin ja muuhun tekemiseen.

Mutta kun ollaan niin vakuuttuneita siitä että suomalainen koulu (vai koulujärjestelmä, en muista tarkkaan kummasta puhuttiin, ehkä molemmista) on maailman paras ja siinä ei ole mitään epäkohtia, ja kiusaaminenhan hoidellaan KiVa-koululla kokonaan. Näin ollen koulujärjestelmän muuttaminen on miltei mahdotonta, ja vaatisi vuosikausien, todennäköisemmin vuosikymmenien työn. Tähän ei kai ole juuri ryhtyjiä, kun niin harvalla on hajua mitä koulukiusaaminen oikeasti aiheuttaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentteja voi jättää anonyymisti ja rekisteröitymättä. En tarkasta kommentteja etukäteen, mutta poistan asiattomat kommentit. Eri mieltä oleminen ei kuitenkaan ole asiatonta.