keskiviikko 16. maaliskuuta 2011

Overlook School

Kun luin Stephen Kingin kirjan Hohto, huomasin että kirjan pahiksesta, ''Overlook Hotel'' nimisestä vuoristohotellista, jossa kummittelee, tuli minulle vahvasti mieleen oma kouluni. Miksikö? No, kyseessä on paikka, joka kirjaimellisesti ''tekee ihmisistä hirviöitä''. Paikka on vuoristohotelli ja päällisinpuolin kaunis ja upea paikka, mutta pienenä miinuksena tulee se että rakennuksella tuntuu olevan oma tahto. Ja varsin ilkeä sellainen. Talvella paikka (vuoristossa kun on) jää täysin eristyksiin lumen keskelle, ja tuolloin hotellissa asuvalla talvihuoltomiehellä ja tämän perheellä alkaa asiat mennä huonosti. Lopulta perheen isä hotellin vaikutuksesta sekoaa täysin ja yrittää tappaa perheensä. Hänestä tulee jollain tavalla osa hotellia. Kirjan loppuhuipennuksen ajan hän on vain ''se''. Vaikka kirjalla olikin jollain tapaa onnellinen loppu, huomasin pahan tahdon omaavan hotellin ja koulun välillä selkeitä yhtäläisyyksiä.

Ensinnäkin sekä koulu että hotelli ovat täysin eristyksissä muusta maailmasta. Overlook on lumierämaan keskellä,   kun taas koulu on eristyksissä toisella tapaa - vain harvalla aikuisella ihmisellä on oikeasti hajua mitä siellä koulussa tapahtuu. Koulukiusaamista vähätellään ja vaikkei vähäteltäisikään niin ei noilla ''asiantuntijoilla'' tunnu oikeasti olevan mitään hajua minkälainen meininki siellä koulussa oikeasti on. Eikä siitä kuinka paha ongelma kiusaaminen oikeasti on. Ja mistä sana kiusaaminen? En voi käsittää. Sanoja olisivat raaka henkinen ja fyysinen väkivalta, kunnianloukkaus, ihmisarvonloukkaus, viharikos ja silmitön hakkaaminen (mikäli kyseessä on fyysinen kiusaaminen). On toki asiantuntijoissakin oikeasti päteviä tapauksia, mutta he tuntuvat olevan harvassa. KiVa Koulu-ohjelma on sinänsä ihan hyvä juttu, mutta en usko että se vähentää jo alkaneita kiusaamistapauksia, se pikemminkin toimii ennaltaehkäisevänä menetelmänä, mikä on tietysti sekin hyvä juttu.
Mutta pointtini taisi tulla selväksi - harva aikuinen ymmärtää millaista kiusatulla lapsella/nuorella koulussa oikeasti on. Harvoin opettajatkaan ymmärtävät. Koulu on oma maailmansa, ja omaa omat kieroutuneet ''sääntönsä''. Sinne mennään päiväksi ja ollaan siellä täysin eristyksissä muusta maailmasta.

''Tämä paikka tekee ihmisistä hirviöitä'' pätee kouluun paremmin kuin hyvin. Taisin ensimmäisessä blogitekstissäni kirjoittaa siitä kuinka kouluissa ajautuu tahtomattaan johonkin sosiaaliseen luokkaan. Vaikka kiusaajien joukossa taitaa ollakin niitä oikeasti sadistisia yksilöitä, niin en usko että suurin osa heistä on sellaisia. Tunnen erään entisen kiusaajani suht. hyvin ja hän on pohjimmiltaan ihan mukava tyyppi. Miksi hän sitten kiusasi minua? Miksi kiusaajat ylipäätään rääkkäävät muita? Tämä paikka tekee ihmisistä hirviöitä. Kouluissa vallitsee erittäin pahat sosiaaliset paineet. Siellä ajautuu johonkin rooliin, ja tylsistyminen, sosiaaliset paineet saavat kiusaajan rääkkämään muita. Uhriksi taas joutuu yleensä juuri mukava ja järkevä lapsi/nuori. Uskoisin että mikäli kiusaajat eivät joutuisi käymään koulussa, eivät he ketään kiusaisikaan. Mutta koulussa kun on se järjettömän julma puoli, että sinne on pakko mennä. Tai ainakin opettajien mukaan, muistaakseni lakipykälä meni niin että Suomessa on oppivelvollisuus muttei koulupakkoa. Päivästä toiseen pitää istua rakennuksessa tylsistymässä, ajautumassa siihen kiusaajan rooliin ja ennen pitkää tilanne hajoaa käsiin. Siitä se alkaa, kiusaaminen nimittäin. Vaikka koululla ei mitään omaa tahtoa olekaan, niin siellä vallitsee itsekseen muodostuva sosiaalinen hierarkia, joka pakottaa tietyt yksilöt tiettyihin rooleihin. Ja sinne pitää kuulemma mennä, kunnes on peruskoulun suorittanut. Tästä muodostuu se kuuluisa kiusaamisen kierre. Ja kuten mainitsin, harvat opettajatkaan oikeasti ymmärtävät minkälaiset asenteet siellä koulumaailmassa vallitsee. Lisäksi opettajilla on hyvin vähän valtuuksia puuttua kiusaamiseen. Jälki-istunto? Puhuttelu? Kiusaajan siirtäminen toiseen kouluun (jolloin kaikki hänen valtansa jää vanhaan kouluun) toimisikin melko varmasti, mutta kun se olisi kuulemma ongelman siirtämistä muualle. Mitä ihmettä? Se että kiusattu joutuu vaihtamaan koulua, on ongelman kierrättämistä. Kiusaaja valitsee samassa koulussa uuden uhrin, ja kiusaaminen alkaa taas, nyt uhri vain on eri. Ja kierre jatkuu. . . Tämänkin ongelman ratkaisisi kiusaajan siirto toiseen kouluun. Joko pääkiusaajan (jolloin muut yleensä jättävät homman sikseen) siirto, jota tosin vaikeuttaa se että on aika vaikea tunnistaa kuka se oikeasti onkaan se pääpukari, tai sitten kaikkien kiusaamiseen varmasti osallistuneiden siirto eri kouluihin. Ruotsissahan tällainen käytäntö on, kiusaaja voidaan siirtää toiseen kouluun myös vastoin vanhempien tahtoa. En tiedä onko se Suomessa sallittua, mutta en ole kuullut sitä juuri käytettävän. Määräaikainen koulusta erottaminen ei juuri tehoa. Kiusaaja käy lomailemassa hetken aikaa ja tulee sitten takaisin kouluun, ja kiusaaminen jatkuu. Se, että kiusaajat siirrettäisiin eri kouluihin, varmistaisi etteivät he ainakaan vähään aikaan kiusaa ketään, sillä vallan ja suosion saaminen ryhmässä vie aikaa. Siinä mielessä tuo kiusaaj(ie/a)n siirto olisi hyvä ratkaisu.

Entäpä jos oppilas, olipa kiusattu tai ei, jättääkin tulematta kouluun? Vaikka opettajat harvemmin koulukiusaamiseen reagoivat, niin lintsaaminen on ilmeisesti sen verran karmea rikos että siitä kyllä tulee seuraamuksia. Mikä logiikka siinä on? Lintsaamisesta itsestään ei varsinaisesti koidu seuraamuksia kenellekään. Ketä se muka vahingoittaa? Olet päivän poissa koulusta ja se on vakavampi rikos kuin toisen elämän tuhoaminen? Ainakin näin annetaan ymmärtää. Ja mietitäänpä mitä haittaa se lintsaaminen aiheuttaa kenellekään? Muille oppilaille siitä ei koidu mitään haittaa, eikä koulusta pois jääneelle oppilaalle itselleenkään.  Ai sekö etten istu koulussa kauniina päivänä, sekö on haitaksi? Kouluun on siis pakko mennä. Syyt jäävät vähän epäselviksi mutta niin se ilmeisesti on.

Koulu ei ole KiVa paikka. Ainakaan sen mukaisesti ei toimita.

1 kommentti:

  1. "Entäpä jos oppilas, olipa kiusattu tai ei, jättääkin tulematta kouluun?"

    Tämä on mielestäni ainoa oikea ja toimiva ratkaisu. Kun lapsi ei ilmesty kouluun, asiasta rupeavat kiinnostumaan kaikki alkaen sukulaisista päättyen sosiaaliviranomaisiin. Koulusta pois olo nyt vaan on niin karmea synti, että rupeaa tapahtumaan :-).

    Toimi tässäkin tapauksessa:
    http://www.iltalehti.fi/perhe/2011031813390230_pr.shtml

    VastaaPoista

Kommentteja voi jättää anonyymisti ja rekisteröitymättä. En tarkasta kommentteja etukäteen, mutta poistan asiattomat kommentit. Eri mieltä oleminen ei kuitenkaan ole asiatonta.