tiistai 22. helmikuuta 2011

Peruskoulun mahalasku

Kerron tässä blogissa ''koulumaailmasta'' ja koulukiusaamisesta vakavaa asiaa, sekä kritisoin peruskoulujärjestelmää melko rankasti. Siinä tiivistettynä tämän blogin sisältö. Kerron asioista omien kokemuksieni sekä kuulemieni tarinoiden perusteella. 

Mitä koulukiusaaminen oikeastaan on? Ja miten peruskoulu liittyy siihen niin vahvasti että se on niin tämän kirjoituksen otsikko kuin koko blogini nimi? No ensinnäkin, koulukiusaaminen liittyy peruskouluun (ja päinvastoin) hyvin vahvasti. Kerron heti alussa toteamukseni, jonka uskon todella vahvasti olevan oikea:  Mitä tapahtuu kun parikymmentä psykopaattia, satakunta ''keskivertoihmistä'' ja muutama normaali ja järkevä tyyppi pakotetaan käymään viisi päivää viikossa samassa rakennuksessa ''opiskelemassa''? Tähän todennäköisesti vastaatte että raa'an väkivallan, niin henkisen kuin fyysisenkin, tapahtuminen on vain ajan kysymys. Itse asiassa sitä tapahtuu todennäköisesti vartin sisällä. Tämä on se fakta, mitä kaikenmaailman asiantuntijat ja rehtorit kieltäytyvät huomaamasta. Psykopaatit keräävät joukkiot puolelleen - ja nekin, jotka normaalissa ympäristössä olisivat järkeviä ja toimisivat heitä vastaan, menevät puolittain huomaamattaan heidän puolelleen. Koulu ei nimittäin ole sellainen normaali ympäristö. Siellä on pakko mennä lauman (''lauma'' tarkoittaa siis tässä tapauksessa niiden psykopaattien tahdon mukaan liikkuvaa ja toimivaa tahdotonta massaa) mukana ja tehdä niin kuin koulun kingit haluaa, vaikkei normaalisti niin tekisikään tai edes haluaisi tehdä. Muussa tapauksessa. . .no, sitten on niillä harvoilla järkevillä, oma-aloitteisilla ja normaaleilla ihmisillä asiat niin kusessa ettei pahempaa tule heti mieleen. Noilla normaaleilla, oma-aloitteisilla, järkevillä ja useimmiten mukavilla ihmisillä tarkoitan koululaiskielellä ''nörttejä'', ''hikkejä'' tai ''Vhitthun homooo/lesbooo!!!!!ja'', lisäksi normaaleista ihmisistä käytetään peruskoulussa ilkeämpiäkin nimityksiä, mutta tuossa lienevät ne yleisimmät. Mitäkö yritän sanoa? Sitä että koulu ei, toisin kuin kaikenmaailman asiantuntijat sun muut kukkahattutädit väittävät, ole mukava eikä sivistävä paikka. Siellä ei opita (muutamaa poikkeusta lukuunottamatta) elämälle tärkeitä asioita. Siellä ei opetella normaaleja sosiaalisia taitoja ja kanssakäymistä. Siellä ei valmistauduta ''karua ja julmaa ja pahaa ja epäreilua blaa blaa blaa'' aikuisten maailmaa varten. Etenkin nuo kaksi viimeistä ovat niin totaalista soopaa, että alkaa heikottaa. Koulussako muka opittaisiin normaaleja sosiaalisia taitoja? Koulussa nimenomaan opitaan syrjintää, vallankäyttöä ja alistamista, joita kaiken järjen ja tunteen mukaan nimen omaan ei pitäisi opetella, etenkään lapsena. No mutta kuten kerroin, on koulussa kerta kaikkiaan pakko mennä sen lauman mukana, totella sitä luokan kingiä ja alistua heidän tahtoonsa. Tai olla ''hikke'', ''nörtti'', ''VHHiiiitttuun homolesboperkleotaakssuihinöghrgnööö'' tai jokin vastaavaa, eli siis joutua kokemaan vakavaa fyysistä ja henkistä väkivaltaa koulukiusaamisen muodossa.

Noilla psykopaateilla tarkoitin luonnollisestikin näitä koulun suosituimpia ja ihailluimpia sankareita, useimmiten urheilullisia, suht. koht. älykkäitä (tai sitten meluavia ääliöitä, jotka vastakkaisen sukupuolen mielestä ovat ihaninta mitä kuvitella saattaa) rasisteja ja uusnatseja elikkäs koulukiusaajia. En siis väitä että kaikki koulukiusaajat ovat psykopaatteja. Uskaltaisin väittää että hekin ovat pohjimmiltaan koulun uhreja: heidät on pakotettu samaan loukkoon sellaisten ihmisten kanssa, joista he eivät pidä. Luokan sosiaalisen hierarkian eli anarkian muodostuessa hiljalleen itsekseen, ei nämä ihmiset ajautuvat koulukiusaajiksi. Tässä onkin koulun ehkä julmin piirre: siellä ajautuu tahtomattaankin johonkin kastiin, ja sen mukaan on pakko toimia. Vaikka koulukiusaajissa on kyllä sellaisiakin yksilöitä, jotka ovat sadistisia ja oikeastikin nauttivat uhriensa kiduttamisesta, niin melko varmasti hekin olisivat mieluummin jossain muualla kuin koulussa tekemässä tätä. Mutta kun sinne kouluun on pakko mennä. Taas alkavat ''asiantuntijat'', kukkahattutädit sun muut sönköttää jotain siitä kuinka koulu on yleissivistävä paikka jonne on vain pakko mennä, sillä se on tärkeää ja sitten myöhemmin ymmärrät kuinka hyväksi se sinulle oli ja on omaksi parhaaksesi ja blaa blaa blaa blaa blaa. 
Samaan aikaan kun koulukiusatut kärsivät tässä anarkian vallassa olevassa loukossa, muualla ulkomaailmassa touhotetaan kuinka koulu on hieno paikka ja lapset oppivat siellä tärkeitä asioita. 

Ja mitä koulukiusaaminen sitten on? Selitin sen kutakuinkin juuri äsken, mutta väännetään nyt vielä rautalangasta. Wikipedia puhuu jotain: ''toiminnasta joka on a.) tahallista   b.) toistuvaa  ja c.) jolla pyritään tahallisesti vahingoittamaan toista ja tuottamaan pahaa mieltä'' mutta oikeampi määritelmä on viharikos. Aivan, koulukiusaaminen on viharikos. Väkivaltarikos ja viharikos, plus useimmiten kunnianloukkaus ynnä miljoona muuta pienempää rikosta. Tämäkin kieltäydytään huomaamasta, mikäli koulukiusaaja joutuu teoistaan kiinni, joutuu hän yleensä lähinnä puhutteluun ja ehkä tunnin jälki-istuntoon. Mikäli tilanne ei senkään jälkeen rauhoitu, joutuu kiusatuksi joutunut vaihtamaan koulua ja kiusaaja etsii uuden uhrin. Tämä siis siinä tapauksessa ettei syitä alun alkaen haeta kiusatusta, kuten joskus käy. Ja taas kerran ei huomata jotain: koulukiusaajat harvemmin lopettavat kiusaamisen, kun heitä puhutellaan. Eivätkä he varmasti lopeta jos kiusattu joutuu vaihtamaan koulua. Silloin viesti on selkeä ''olemme armoillasi, tee mitä haluat''. Silloin he yleensä vaihtavat uhria tai jatkavat vanhan uhrin kiusaamista netin välityksellä tai vapaa-ajalla. Toisinaan kaikkia noista. Ja yksi yhteinen piirre tapauksissa on: rasistia,  viharikokseen ja väkivaltaan syyllistyjää eli k o u l u k i u s a a j a a   ei rangaista kunnolla. Näistä asioista sekä muista aiheeseen liittyvistä kirjoitan tässä blogissani. 

2 kommenttia:

  1. On arveltu, että lasten aivot eivät ole täysin kehittyneitä arvioimaan asioita toisen näkökulmasta (http://fi.wikipedia.org/wiki/Peilisolu). Tällä on omat seurauksensa niin koulukiusaamisessa kuin lapsisotilaiden poikkeuksellisessa raakuudessakin...

    VastaaPoista
  2. Saattaa olla täysin tottakin. Ja lapsisotilaiden ja kiusaajien vertaaminen toisiinsa ei ole lainkaan kaukaa haettua. On muistaakseni tehty tutkimus, jossa todettiin että koulukiusaamisesta aiheutuneista traumoista kärsivien ja keskitysleirien kauhuista selvinneiden oireet olivat YHTÄ PAHAT JA SAMANLAISET. Ilmankos koulukiusaajia joissain kutsutaankin ''pienoishitlereiksi''...

    VastaaPoista

Kommentteja voi jättää anonyymisti ja rekisteröitymättä. En tarkasta kommentteja etukäteen, mutta poistan asiattomat kommentit. Eri mieltä oleminen ei kuitenkaan ole asiatonta.