tiistai 22. helmikuuta 2011

Ohjeet kiusatuksi joutuneelle

Olet siis joutunut koulukeskitysleirin uhriksi? Se on ihan pahuksen ikävä juttu, joten tässä sinulle ohjeet, joilla parantaa aseemasi/oloasi/sekä mahdollisesti lopettaa kiusaamisesi.

1. PUOLLUSTAUDU - Enkä tarkoita verbaalista puollustautumista, sillä sanotpa mitä sanot, kiusaajat osaavat kääntää sen sinua vastaan ja räkättävät räkänaurullaan sille entistä kovemmin. Puhun fyysisestä puollustautumisesta, eli siis väkivallankäytöstä. Mikäli sinua lyödään/potkitaan/hakataan tai jotain vastaavaa, vetäise kiusaajaasi turpaan niin että lätisee. Tokihan sinä saatat tästä joutua vastuuseen ja kiusaajasi suuttua, mutta se on siitä huolimatta parempi vaihtoehto kuin vain istua tekemättä mitään, kuten rehtori tai joskus jopa opettajat sinua usein kehottavat tekemään. Mikäli sinua kohtaan käytetään verbaalista väkivaltaa, ei kannata puolustautua käyttämällä fyysistä väkivaltaa. Siksi verbaalinen ja hiljainen kiusaaminen, syrjintä ja haukkuminen onkin niin pahuksen hankala juttu. Mikäli sinua haukutaan homoksi/lesboksi ja esim. seksuaalisuudestasi udellaan, voit vastata että ''ookko itse homo/lesbo kun noin kovasti kiinnostaa?'', mutta muissa tapauksissa verbaalinen puolustautuminen on joko mahdotonta tai pahentaa asemaasi entisestään. Lue ohjeita edemmäs niin löydät ehkä vinkkejä miten toimia.

2. KERRO - Kerro asiasta vanhemmalle tai jollekin muulle luottamukselliselle henkilölle. En suosittele koulun henkilökunnalle kertomista suoraan, ellei kyseessä ole joku huippuluotettava ope jonka tunnet hyvin, vaan kannataa ennemin kertoa vanhemmalle ja pyytää heitä ottamaan yhteyttä kouluun. Pyydä että kiusaajasi joutuvat vastuuseen ja puhutteluun, myös yhtä aikaa sinun kanssasi. Mutta kiellä kertomasta että SINÄ kerroit kiusaamisesta, vaan anna kiusaajien ymmärtää että opettaja(t) huomasi asian itse. HUOM: ÄLÄ suostu vaihtamaan koulua, sillä niin kuuluisi kiusaajien joutua tekemään, ei sinun joka et ole tehnyt asiassa mitään väärää.

3. VASTAISKU - Levitä juoruja kiusaajistasi. Kiusaajasi takuulla levittävät juoruja sinusta, joko suoraan tai selkäsi takana, olenko oikeassa? No, tee vastaisku. Mieti joku ilkeä juoru kiusaajastasi, ja pistä se kiertämään. Mikäli mahdollista, koita myös lavastaa kiusaajasi ''syylliseksi'', eli niin että juorun tosiaan luullaan olevan tosi. Vielä parempi on jos se tosiaan on tosi, mutta niin käy vain hyvin harvoin. Juttu toimii niin että kerrot juorun mahdollisimman monelle henkilölle, jota et tunne erikoisen hyvin, ja lisäksi kaverillesi, jos sinulla sellainen on. Pidä huoli ettet kerro juorua suoraan kiusaajien lähipiirille, sillä he saattavat kannella toimistasi kiusaajalle mistä seuraa entistä pahempi juoru sinusta itsestäsi sekä todennäköisesti uusi pahoinpitely.

4. KUNNON KOHOTUS - Tiedät kai että kouluissa urheilullisuus on niitä piirteitä joita ihaillaan? Vaikka et koskaan pääsisikään kiusaajan tasolle arvostuksessa tai edes kunnolla suosituksi, kunnon kohottaminen parantaa asemaasi. Kyseessä ei tarvitse välttämättä olla mikään urheilulaji, kunhan kohoat kuntoasi ja notkeuttasi. Mm. punnerrukset, leukojenveto, vatsalihasliikkeet, selkälihasliikkeet ja venyttely toimivat erittäin hyvin. Hapenottokykyä parantaa muukin kuin lenkillä rääkkääminen, kokeile pomppia paikallasi mahdollisimman pitkään. Siis ihan kunnolla kädet lattiaan ja maahan, hyppy mahdollisimman korkealle. Se kohottaa kuntoa yllättävän hyvin ja hapenottokykykin paranee. Myöskin kuntopyörä ja juoksumatto ovat todella hyviä tähän tarkoitukseen, mikäli sellaiset käytössäsi ovat. Mikäli ei ole, voit myös pyytää josko esim. leukojenvetotanko voitaisiin hankkia.

5. KAMPPAILULAJI - Tämä tukee yhdessä nelosen kanssa ensimmäistä kohtaa. Harrasta kamppailulajia, esim. potkunyrkkeilyä tai pudolajeja. Älä kuitenkaan mainitse harrastuksistasi, sillä kiusaajien siitä kuullessa he toteavat todennäköisesti ''Toi harrastaa lajia PIIP, vähänkö homo laji öhöhöhööö!!!!''. Treenaa lajia, kohota kuntoasi ja puolustaudu, mutta älä mainitse harrastavasi lajia.

6. VERTAISTUKI - Älä hakeudu terapiaan tai etenkään ammattiapuun, sinussa itsessäsi ei ole mitään vikaa, vaikka olet joutunut kiusatuksi. Lue sen sijaan muiden ihmisten kokemuksia asiasta, esimerkiksi Kiusatun Vastaisku on todella hyvä blogi ja sisältää myös hyvät ohjeet kiusatuille. Kannattaa lukea myös Höglundia, vaikka kaikki hänen tekstinsä eivät suinkaan koulukiusaamista käsittele, hän on mielestäni kiusaamisen ja koulumaailman asiantuntija, ja tarkoitan siis OIKEAA asiaantuntijaa, ei mitään valtion palkkaamaa lässyttäjää, joka ei tiedä mistään mitään mitä tulee hänen erikoisalaansa.

7. RIKOSILMOITUS - Mikäli sinua kohtaan on käytetty fyysistä väkivaltaa, sinut on hakattu, on asia vakava rikos ja vaikkeivät alaikäiset tekijät siitä joudukaan vastuuseen, kannattaa rikosilmoitus tehdä ja siitä mainita koulun henkilökunnalle, mutta ei missään nimessä oppilaille. Rikosilmoituksen tekemiseen löydät ohjeita netistä ja tukea vanhemmiltasi. Kannattaa myös jutella vanhempiesi kanssa asiasta yleisesti.

8. ILTALEHTI - Tämä on viimeinen keino, silloin kun koulu ei puutu asiaan eikä välitä, kiusaaminen on jatkunut pitkään ja on todella pahaa, rikosilmoitus ei aiheuta toimenpiteitä tai ei tehoa - jos kaikki muut keinot on käytetty, ota selvää miten voit saada jutun tapauksestasi esim. Iltalehteen. Koita saada artikkelista mahdollisimman suuri, ei mikään pikkujuttu. Vaikka kiusaajasi jäävätkin anonyymeiksi jutun jälkeen, jutussa mainittu koulu menettää taatusti maineensa. Kun koulu ei ole reagoinut kiusaamiseen eikä rikosilmoituksiin, siitä tulee erinomainen lisä juttuun. Koulun maine on mennyttä, yleisö on SINUN PUOLELLASI, ja voit poistua näyttämöltä tyytyväisenä, jos et voittajana, niin ainakin eloonjääneenä.

Ohjeet on koottu osittain Kiusatun Vastaiskunkin pohjalta, ja perustuvat osittain omiin käytännön kokemuksiini. Toivottavasti näistä on apua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentteja voi jättää anonyymisti ja rekisteröitymättä. En tarkasta kommentteja etukäteen, mutta poistan asiattomat kommentit. Eri mieltä oleminen ei kuitenkaan ole asiatonta.